Vacaturebank

28 mrt 2023


Vacature medewerker communicatie – sociale netwerken

(0,6-0,8 fte op basis van een 36-urige werkweek)

Het Algemeen Secretariaat van de Taalunie zoekt voor snelle indiensttreding een communicatiemedewerker sociale netwerken die vertrouwd is met de brede wereld van de Nederlandse taal (onderwijs, onderzoek, cultuur, technologie …) en hierover in woord en beeld op een creatieve manier kan communiceren.

De Taalunie
De Taalunie is een internationale verdragsorganisatie die beleid en kennis voor het Nederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname ontwikkelt en stimuleert, en het Nederlands in de wereld ondersteunt. De Taalunie opereert in een groot, internationaal en divers netwerk, waarbij de medewerkers van het Algemeen Secretariaat op verschillende terreinen partijen met elkaar verbinden. 

De Taalunie werkt beleidsmatig rond twee grote aandachtsgebieden:

 • Nederlands, taalinfrastructuur en de taalsector
 • Onderwijs Nederlands en neerlandistiek

De Taalunie zet zich in voor toegankelijkheid, taalcreativiteit en internationalisering en ondersteunt het Nederlands als een dynamische taal. Voor de Taalunie is het belangrijk om een open en inclusieve organisatie te zijn voor haar medewerkers en haar partners.

Functieomschrijving
Als communicatiemedewerker sociale netwerken draag je bij aan het bereiken van de doelstellingen van de Taalunie vanuit de waarden van openheid, inclusie en diversiteit. Je bouwt de communicatiestrategie uit voor sociale media en je ontwikkelt, implementeert en bewaakt de communicatieproducten en -processen op sociale netwerken. Je bent verantwoordelijk voor de socialemediastrategie en onderbouwt die met woord en beeld. Zo draag je bij aan de organisatiedoelstellingen, binnen de missie en visie van de Taalunie.

Het team communicatie
Je wordt lid van een klein en compact team van in totaal vier medewerkers met een hart voor de zaak. Het team ondersteunt de organisatie op het gebied van mondelinge en schriftelijke communicatie, tekstredactie en woordvoering. Jij brengt je kennis en ervaring in het team om diverse doelgroepen met de activiteiten van de Taalunie te verbinden.

Taken
In samenwerking met je collega’s van het communicatieteam sta je in voor de optimalisering en uitvoering van het communicatieplan en de communicatiestrategieën uitwerking van de communicatie via sociale netwerken vormgeving van de communicatie met oog voor de huisstijl (video-, foto- en illustratiebewerkingen, presentaties …)

Als lid van het team bouw je in afstemming met de aandachtsgebieden mee aan een strategisch communicatieplan op basis van het Taalunieverdrag het meerjarenbeleidsplan de vertaling van visie, missie en krachtlijnen in een socialemedia- en persstrategie

Je profiel
Je bent:

 • vertrouwd met begrippen zoals talige diversiteit, taalcompetentie, rijke teksten, effectief leesonderwijs, digitale taalbronnen, internationale neerlandistiek, …
 • verbaal en visueel creatief en in staat om snel te schakelen
 • creatief bij het visualiseren en communiceren van projecten/projectresultaten
 • een sterke communicator en niet bang om initiatief te nemen
 • in staat om (intercultureel) samen te werken
 • je bewust van de diversiteit in onze samenleving en taal en brengt een meerstemmig perspectief met je mee
 • op de hoogte van de trends in het taallandschap en kan daarover communiceren
 • bekend met de diverse kennisgroepen en organisaties van het taallandschap, vaardig in het opstellen en uitvoeren van communicatieplannen en -adviezen, met inachtneming van actuele ontwikkelingen, maatschappelijke trends en diversiteit
 • stressbestendig en nauwgezet en sterk in plannen en organiseren
 • klant- en resultaatgericht en pro-actief
 • een teamspeler
 • vaardig in het tot overeenstemming komen met diverse partners en organisaties

Je hebt:

 • een masteropleiding (communicatiewetenschappen, letterkunde, mediastudies, …)
 • kennis van online communicatie (sociale media waaronder Facebook, Twitter, LinkedIn, …)
 • kennis van het beheer van websites en je bent thuis in Google (analytics, advertising, ...)
 • oog voor opmaak en grafische elementen (Adobe creative cloud: foto, film en animatie)
 • een creatieve en positieve ingesteldheid als verhalenverteller (storytelling) en doet dit vanuit een inclusief perspectief
 • een vlotte pen en bent schriftelijk zeer taalvaardig in het Nederlands (en Engels): je maakt teksten toegankelijk en aantrekkelijk voor een breed publiek
 • affiniteit met de diverse stemmen in de samenleving
 • met jouw ervaring en kennis een netwerk dat bijdraagt aan de waarden van de Taalunie

Wij bieden
Een werkplek bij een internationale organisatie in het politieke hart van Nederland, België én Europa. Ons kantoor in Den Haag en deelkantoor in Brussel liggen centraal en zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Standplaats is Den Haag of Brussel.

Een contract voor 0,6/0,8 vte (gebaseerd op een 36-urige werkweek) voor, in eerste instantie, een jaar. Daarna is een verlenging van het contract mogelijk. De Taalunie volgt het inschalingssysteem van de Nederlandse rijksoverheid. De functie is ingedeeld in schaal 9/10 en bedraagt, afhankelijk van opleiding en ervaring, minimaal € 3.028,19 en maximaal € 4.707,58 bruto per maand (bij een voltijds dienstverband). Overige aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zijn onder meer een eindejaarsuitkering van 8,3% van het jaarsalaris en een ruime thuiswerkregeling met bijbehorende faciliteiten.

Interesse?
Voor meer informatie over deze functie kan je contact opnemen met Marc Paredis, hoofd communicatie (mparedis@taalunie.org).
Een sollicitatiebrief met cv stuur je uiterlijk 27 maart 2023 (12:00 uur) per e-mail naar vacature@taalunie.org
Voor een representatieve vertegenwoordiging worden kandidaten uit België en Nederland van harte uitgenodigd te reageren.
Wij werven aan op basis van competenties en talenten, ongeacht leeftijd, geslacht, origine of handicap.
Wij werken voor deze vacature niet met wervings- of selectiebureaus of recruiters.