Vacaturebank

17 dec 2022


Docent Nederlands als Vreemde Taal in Zuid-Afrika

De Internationale Vereniging voor Neerlandistiek is voor een tijdelijk docentschap in Zuid-Afrika op zoek naar een junior docent die ervaring heeft in het geven van Nederlands als Vreemde Taal. Het gaat om een verblijf van zes tot acht weken in Zuid-Afrika tijdens het eerste semester van 2023.

De tijdelijke docent gaat werken op drie verschillende universiteiten in de provincie West-Kaap: de Universiteit Stellenbosch, de Universiteit van Kaapstad en de Universiteit van Wes-Kaapland. Deze universiteiten liggen relatief dicht bij elkaar (de maximale afstand is ca. 40 km). De docent zal zes weken lang één dag per week op elk van de drie universiteiten drie tot vier uur college geven.

Tijdens de colleges wordt niet alleen aandacht besteed aan taalverwerving, maar ook aan cultuur en maatschappij van Nederland en Vlaanderen. Tijdens informele gelegenheden (zoals een borrel) kunnen de studenten het geleerde in een ontspannen sfeer verder inoefenen. Daarnaast zal de docent één weekend een workshop verzorgen voor het netwerk van het Kaapse Forum vir Neerlandistiek. De workshop beslaat twee dagen van elk ca. 5 lesuren. Na deze periode van zes weken krijgt de docent de gelegenheid om nog twee weken op eigen kosten door Zuid-Afrika te reizen. Het betreft dus een verblijf in Zuid-Afrika van minimaal zes en maximaal acht weken. De gekozen kandidaat mag voor de duur van deze periode geen andere verplichtingen aangaan.

Deze tijdelijke aanstelling maakt deel uit van een project van de Taalunie in samenwerking met de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek en de Suider-Afrikaanse Vereniging voor Neerlandistiek, gericht op verschillende universiteiten in Zuid-Afrika en Namibië. Hiermee willen de Taalunie en de partnerorganisaties ervoor zorgen dat de neerlandistiek in Zuidelijk Afrika ook in de toekomst levendig blijft.

De sollicitatieprocedure wordt gecoördineerd door de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek.

Voor meer informatie over de procedure kunt u zich richten tot Ingrid Glorie, bureaumedewerker IVN en Zuid-Afrika-deskundige.

Kandidaten worden verzocht om te solliciteren vóór 6 december 2022.