Het Nederlands internationaal

Met Het 'Nederlands internationaal' wordt onderzoek gedaan naar de internationale positie van het Nederlands. Welke rol spelen het Nederlands en de neerlandistiek in het buitenland? De veldanalyse is voor het eerst uitgevoerd in 2019. Het is de eerste keer dat de aanwezigheid van het Nederlands in het buitenland en de kansen die dat oplevert systematisch zijn onderzocht.

Bij deze veldanalyse (link naar het nieuwsbericht) werd de economische en culturele meerwaarde van de studie Nederlands en de kansen die dat oplevert aangetoond in de pilotlanden Italië en Polen. De veldanalyse zal in de toekomst jaarlijks worden uitgevoerd in een aantal van de andere 40 landen waar Nederlands wordt onderwezen.

Uit de onderzoeken
Hier vindt u een visueel overzicht per land, aangevuld met cijfers uit eerdere wetenschappelijke onderzoeken die het belang van vreemdetalenkennis aantonen:

Taalbeleid
Met het onderzoek wil de Taalunie meer inzicht krijgen in de meerwaarde en kansen van de Nederlandse taal en cultuur in het buitenland. De Taalunie wil op deze manier inspiratie opdoen voor het eigen beleid. Daarnaast wil de Taalunie diplomatieke en culturele instellingen inzichten bieden waarmee zij gerichtere keuzes kunnen maken. Ook voor de afdelingen Nederlands zelf, biedt het onderzoek inzichten waarmee ze keuzes kunnen maken voor het onderwijsprogramma en de profilering van de studie Nederlands binnen en buiten de universiteit.

Kijk hier voor de rapporten

Vragen?
Voor vragen kunt u contact opnemen met Karlijn Waterman via kwaterman@taalunie.org.