Maak kennis met Gijsbert Rutten

1. Wat is jouw beroep/functie?

Ik ben bijzonder hoogleraar Historische sociolinguïstiek van het Nederlands aan de Universiteit Leiden. Ik hou me bezig met de geschiedenis van het Nederlands en dan vooral met vragen over variatie, normen, taalcontact en taalbeleid. Ik geef vooral college bij de opleidingen Nederlands en Taalwetenschap.

2. Op welke manier is het Nederlands belangrijk voor jou en de sector waarin je werkt?

In de academische neerlandistiek is het Nederlands vanzelfsprekend belangrijk, als object van onderzoek en ook nog steeds als wetenschapstaal. Het tijdschrift Nederlandse Taalkunde/Dutch Linguistics, waar ik in de redactie zit, is tweetalig en komt daarmee tegemoet aan de wens van het veld om het Nederlands als wetenschapstaal te behouden en tegelijk het Engels als meest gebruikte internationale taal van de wetenschap toe te staan.

3. Waarom vind je het belangrijk om je in te zetten voor de Taalunie?

De Taalunie geeft vorm aan het taalbeleid van de betrokken overheden, wat ik heel belangrijk vind. Beleidsterreinen die me na aan het hart liggen, zijn onder andere de internationale neerlandistiek, de beschrijving van de standaardvariëteit en de werkzaamheden van het Instituut van de Nederlandse Taal in Leiden, bijvoorbeeld op het gebied van digitale infrastructuur.

4. Wat vind je het mooiste Nederlandse woord en waarom?

Ik hou van zogenaamde hypervormen zoals "im Frage". De Duitse variant is "in Frage", maar "im" maakt het extra Duitsachtig voor Nederlanders. Juist door er hyper-Duits van te maken wordt het echt Nederlands. Een ander voorbeeld is "colonne" of "Sorbonne" met de tweede "o" uitgesproken als een licht gerekte korte "o".

5. Wat vind je de mooiste/interessantste Nederlandse tekst en waarom?

Deze vraag is nog moeilijker dan de voorgaande. Laat ik het boek kiezen dat ik nu aan het lezen ben: de biografie van Erasmus van Sandra Langereis. Een mooi portret van iemand die overigens nooit in het Nederlands schreef en een schitterende cultuurgeschiedenis van de late vijftiende en vroege zestiende eeuw.