1. Wat is jouw functie?
Hoogleraar Nederlandse taalkunde aan de Freie Universität Berlin.
2. Waarom vind je het belangrijk om je in te zetten voor de Raad / de Taalunie?
De Nederlandse Taalunie is een unieke instelling die voor de neerlandistiek buiten het Nederlandse taalgebied van enorm belang is. Omdat de Raad een adviserende functie heeft met betrekking tot het beleid van de Taalunie lijkt het me essentieel dat de internationale neerlandistiek vertegenwoordigd is in dit adviesorgaan. Ik hoop dat ik mijn expertise op het gebied van de neerlandistiek en van de taalkunde op een zinvolle manier kan inbrengen om de Taalunie te ondersteunen in haar werk. Bovendien kan de kijk van buiten, denk ik, nog weer andere, nieuwe en soms ook verrassende perspectieven opleveren.
3. Waarom is het Nederlands belangrijk voor jou en voor de sector waarin je werkt?
Ik sluit me graag aan bij mijn voorganger in de Raad, Ralf Grüttemeier, die een paar jaar geleden op deze vraag antwoordde: Als neerlandicus in Duitsland is het Nederlands mijn sector! En als taalkundige voeg ik daaraan toe dat een grondige bestudering van de (historische) overeenkomsten en de verschillen tussen twee dermate nauw verwante talen als het Nederlands en het Duits ons veel inzichten oplevert over het functioneren van de beide talen en ook van taal in het algemeen.
4. Wat is voor jou het mooiste woord in het Nederlands en waarom?
Dat is natuurlijk flierefluiten. Een prachtig woord met die voorklinkers en met die alliteratie. Voor mij heeft het woord iets positiefs, iets lichts, net als de bezigheid die het beschrijft. Ik zie dat dan helemaal voor me hoe iemand loopt te flierefluiten op een mooie lentedag, zonder echt doel, gewoon zorgeloos genieten van de zon en van het leven.