Hoe verlicht je de werkdruk dankzij de inzet van student-ondersteuners en stagiairs?

Binnen de Vertaal- en Tolkopleiding van de Universiteit van Triëst staat de vakgroep Nederlands voor uitdagingen zoals een beperkt personeelsbestand en het gemis van een docent uit het Nederlandse taalgebied sinds oktober 2022. In deze context heeft Paola Gentile waardevolle stappen ondernomen om de vakgroep te versterken.

"Sinds oktober 2022 heeft de vakgroep Nederlands in Triëst geen moedertaaldocent meer." - Paola Gentile

Met slechts één vaste docente en een groeiend aantal studenten, ongeveer 90 in totaal, heeft de vakgroep geïnvesteerd in internationale mobiliteit. Paola Gentile, als coördinator van 10 Erasmus-uitwisselingen en een niet-Europese uitwisseling met Stellenbosch University, heeft niet alleen de aantrekkelijkheid van de vakgroep vergroot, maar ook de mogelijkheid geboden voor studenten uit Nederland en Vlaanderen om een semester of een jaar in Triëst door te brengen.

“Met deze subsidie nemen de studenten taken op zich, zoals het geven van cultuur- en conversatielessen, het beheren van sociale media en organiseren van extracurriculaire activiteiten." - Paola Gentile

Om het chronische personeelstekort te verlichten, vraagt Paola een beurs aan bij de Taalunie voor student-ondersteuners. Ondanks enige beperkingen in de subsidie-uren, hebben studenten met deze rol een significante bijdrage geleverd. Ze gaven cultuur- en conversatielessen, beheerden sociale media en organiseerden extracurriculaire activiteiten, allemaal onder toezicht van de vaste docente.

"Dankzij deze initiatieven beschikten we niet alleen over een basishulp voor taalverwerving om diverse vaardigheden van de studenten te ontwikkelen, maar ook over jonge medewerkers die een nauwere band met de studenten hadden dan normaliter de docent heeft." - Paola Gentile

Deze aanpak heeft niet alleen de vakgroep voorzien van essentiële ondersteuning voor taalverwerving, maar heeft ook geleid tot een dynamischere sfeer, verhoogde interesse in de Nederlandse en Vlaamse cultuur bij studenten, en stimuleerde indirect de bevordering van alumninetwerken.

Docent:

Paola Gentile (lid van de denktank)

Università degli Studi di Trieste, Triëst, Italië

Neem contact op via: pgentile@units.it

 

Meer informatie: