Achtergrond
In 2022 boden we trainingen aan over duidelijke juridische teksten schrijven bij de overheid. Die zaten binnen geringe tijd vol en waren zo’n succes, dat we besloten nieuwe trainingen aan te bieden in het najaar van 2023. In zes praktische online trainingen geven wederom de twee experts Geerke van der Bruggen en André Verburg antwoorden op de vragen hierboven en gaan jullie samen aan de slag om juridische teksten begrijpelijker te maken.
Doelgroep en thema’s
We organiseren deze trainingen met steun van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De trainingen zijn bedoeld voor juristen die bij de Nederlandse overheid werken in de volgende domeinen:
- Toeslagen (bij de Belastingdienst)
- Sociaal domein (Wmo, Jeugdwet, Participatiewet, etc.)
- Omgevingsrecht (Wabo, Wro, Wnb, etc.)
Voor elk domein worden twee trainingen van twee dagdelen verzorgd. Verderop vind je de data en inschrijflink per training.
Inhoud van de training
In twee onlinesessies van een dagdeel krijg je praktische handvatten om je teksten begrijpelijker te maken. Het doel van de tekst is daarvoor het startpunt: wat moet de lezer precies weten, voelen of doen na het lezen van jouw tekst? Wat is de kern van wat je wilt zeggen? Als je dat eenmaal scherp hebt, kun je keuzes maken voor de structuur. De typische juristenvolgorde is voor de burger meestal niet prettig. Maar hoe bouw je je brief of andere tekst dan wel op? Tot slot is er tijdens de sessies natuurlijk ook volop aandacht voor taal. Woorden doen er tenslotte toe. Welke termen kun je beter niet gebruiken en wat doe je met noodzakelijk jargon? En hoe zorg je ervoor dat de lezer zich op een prettige manier aangesproken voelt? Je gaat aan de slag met je eigen teksten, zodat je van deze training direct profijt hebt in je eigen werk.
Aan de trainingen zijn geen kosten verbonden.
De trainers
Geerke van der Bruggen en André Verburg verzorgen de trainingen.
Geerke is taaltrainer. In haar trainingen helpt zij juristen en andere experts om goed leesbare teksten te maken over moeilijke materie. Daarnaast werkt ze aan een promotieonderzoek over de (on)begrijpelijkheid van rechterlijke uitspraken.
André is staatsraad bij de Afdeling bestuursrechtspraak en rechter-plaatsvervanger bij de Centrale Raad van Beroep. Hij werkt daarnaast als taaltrainer (begrijpelijke uitspraken en besluiten) voor gerechten en bestuursorganen. André was verantwoordelijk voor de landelijke uitspraakmodellen bestuursrecht in begrijpelijke taal en nu binnen de afdeling bestuursrechtspraak voor het programma over begrijpelijke uitspraken.
Data en inschrijven
We hebben zes trainingen gepland. Elke training heeft een eigen thema en bestaat uit twee dagdelen.
Toeslagen
- Duidelijke juridische taal in communicatie over toeslagen
11 september en 9 oktober 2023 van 9.00 tot 12.30 uur - Duidelijke juridische taal in communicatie over toeslagen
11 september en 9 oktober 2023 van 13.00 tot 16.30 uur
Sociaal domein
Klik verder voor het inschrijfformulier per training:
- Duidelijke juridische taal in het sociaal domein
26 september en 24 oktober 2023 van 9.00 tot 12.30 uur - Duidelijke juridische taal in het sociaal domein
26 september en 24 oktober 2023 van 13.00 tot 16.30 uur
Omgevingsrecht
Klik verder voor het inschrijfformulier per training:
- Duidelijke juridische taal in communicatie over het omgevingsrecht
28 september en 26 oktober 2023 van 9.00 tot 12.30 uur
Aanmelden voor de reservelijst - Duidelijke juridische taal in communicatie over het omgevingsrecht
28 september en 26 oktober 2023 van 13.00 tot 16.30 uur
Een vraag?
Heb je een vraag over deze trainingen? Stuur een e-mail aan Jessica Straetemans.
Werk je als jurist bij de Vlaamse of Surinaamse overheid en ben je geïnteresseerd in dit onderwerp? Neem contact op met Lydeke van Os. Tip: we organiseerden in 2023 ook drie webinars over begrijpelijke juridische taal, die iedereen kan terugkijken op deze pagina.
Direct Duidelijk en Heerlijk Helder
Zowel in Nederland als in Vlaanderen werken overheidsorganisaties aan de begrijpelijkheid van hun communicatie voor alle inwoners. Heldere juridische formuleringen spelen hierbij een belangrijke rol. In Nederland bestaat het actieprogramma Direct Duidelijk en in Vlaanderen de campagne Heerlijk Helder. Vaste partners waarmee de Taalunie zich voor dit doel inzet, zijn het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Gebruiker Centraal, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Team Taaladvies van de Vlaamse overheid.