Zomerschool voor onderzoekers in de internationale Neerlandistiek

Georganiseerd door: de Taalunie en Universiteit Utrecht, i.s.m. Universiteit Leiden. Het thema van de zomerschool is 'onderzoek in de internationale neerlandistiek: wetenschappelijke ontwikkelingen en nieuwe richtingen'. Deze unieke opleiding vindt in Utrecht plaats, tussen 21 en 25 augustus 2023 (aankomst 20 augustus, vertrek 25 augustus om 17:00u).

Inhoud en doelstellingen

De zomerschool heeft als doel om wetenschappelijke inzichten uit te wisselen tussen neerlandici in verschillende disciplines. De centrale thema’s van de zomerschool zijn huidige wetenschappelijke ontwikkelingen en nieuwe richtingen in het onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur, met een bijzondere focus op internationale samenwerking, interdisciplinariteit en het gebruik van digitale middelen.

Doelgroep

De nascholingscursus is bedoeld voor zowel ervaren als jonge onderzoekers die wereldwijd werkzaam zijn in de neerlandistiek. Ook voor onderzoekers die hun wetenschappelijke werkzaamheden combineren met vertaalwerk of een andere functie als culturele mediator, biedt deze cursus relevante nascholings- en netwerkmogelijkheden. Een opleiding tot neerlandicus is niet noodzakelijk, wel is een uitstekende mondelinge en schriftelijke beheersing (minstens B2-niveau) van het Nederlands noodzakelijk.

Verblijf

Deelnemers zullen verblijven in Utrecht. Zij kunnen gedurende die tijd kosteloos gebruik maken van de bibliotheekvoorzieningen van de Universiteit Utrecht. Eén van de cursusdagen zal plaatsvinden aan de Universiteit Leiden. Ook zal er tijdens de cursus ruimte zijn om op eigen initiatief gebruik te maken van de faciliteiten en collecties van andere Nederlandse instellingen of om contactpersonen te ontmoeten.

Deelnemers kunnen kosteloos gebruikmaken van huisvesting via Utrecht Summer School. Het gaat om studentenaccommodatie. Let op: deze studentenkamers zijn geen hotelkamers, maar zijn zeer basic. De huisvesting zal waarschijnlijk op het Utrecht Science Park zijn (ca. 10 minuten met de bus naar het centrum). U heeft uw eigen slaapkamer en deelt de keuken en badkamer met (meestal twee) andere deelnemers van de cursus.

Als u liever in een hotel of hostel verblijft, kunt u er ook voor kiezen uw verblijf (tegen eigen kosten) zelf te regelen. Op de website van Utrecht Summer School vindt u enkele suggesties: https://utrechtsummerschool.nl/housing/hotel- accommodation.
Kosten

De cursus wordt vergoed vanuit de Taalunie. Kosten voor de reis, reisverzekering, mogelijk visum, eten en drinken, en eventueel hotel komen wel voor rekening van de deelnemer of van de instelling waar zij of hij aan verbonden is. Deelnemers uit regio’s waar Erasmus+ geldt kunnen mogelijk een reiskostenvergoeding via Erasmus verkrijgen. Zie: https://erasmus- plus.ec.europa.eu/opportunities/individuals/staff-training/higher-education-staff- training. Deelnemers dienen zelf oog te hebben voor mogelijke inreisbeperkingen of -eisen met betrekking tot Covid19. Eventuele kosten voor quarantaineverblijf of testen komen voor rekening van de deelnemer.

Inschrijving

De deadline voor inschrijving voor de cursus is maandag 17 april 2023. Inschrijven kan via deze link. Bij inschrijving ontvangen wij graag uw CV en een korte motivatiebrief waarin u uw huidige positie binnen het domein van de Nederlandse taal en cultuur beschrijft en aangeeft wat u van de cursus hoopt te leren. Er zal voorrang gegeven worden aan inschrijvingen van deelnemers die nog niet eerder aan deze cursus hebben deelgenomen.

Met het inschrijven voor de cursus verbindt de deelnemer zich aan de volgende voorwaarden:

Na inschrijving kan ten laatste op 15 juni 2023 worden geannuleerd. Na 15 juni betaalt de deelnemer een tegemoetkoming van €200,- voor de administratieve kosten.
De deelnemer volgt de volledige cursus, inclusief alle lezingen, excursies en activiteiten die op het programma staan.
De deelnemer verklaart dat zij/hij op het moment van inschrijving werkzaam is als onderzoeker in de neerlandistiek en ervan uitgaat dat zij/hij die rol tenminste gedurende 2023 zal behouden.

Contact

Voor meer informatie en vragen over deze nascholingscursus kunt u contact opnemen met Renske Hoff van de Universiteit Utrecht: r.a.hoff@uu.nl. Voor algemene vragen over de cursussen van de Taalunie kunt u terecht bij jsterckx@taalunie.org.