In 2017 verscheen de visietekst Iedereen taalcompetent! waarin de ontwikkeling van taalcompetentie als de kern van het onderwijs Nederlands wordt beschreven. Inzetten op de ontwikkeling van taalcompetentie bij leerlingen betekent dat je vertrekt vanuit betekenisvolle situaties waarin leerlingen doelgericht leren omgaan met taal en daarvoor de nodige kennis, vaardigheden en attitudes ontwikkelen. Die componenten waar een leerling minimaal mee moet in aanraking komen gedurende een schoolloopbaan zijn vertaald in vier kernthema’s in relatie tot taalcompetentie: identiteit (‘ik’), communicatie (‘ik in relatie tot anderen’), informatie (‘ik in relatie tot tekst/media’), cultuur (‘ik in relatie tot de wereld / mijn omgeving’). Cruciaal in het werken aan taalcompetentie is de samenhang tussen die verschillende componenten en kernthema’s.
Sinds de publicatie van Iedereen taalcompetent! vindt het concept taalcompetentie meer en meer ingang in de onderwijspraktijk. We zien onder meer boeiende projecten ontstaan en interessante lesprogramma’s die over de grenzen van vakken heen voluit kiezen voor taalcompetentie. Daarnaast zijn er aan de implementatie van taalcompetentie ook heel wat uitdagingen verbonden. Zo is het onder meer cruciaal dat verschillende belanghebbenden de handen in elkaar slaan en kan het een uitdaging zijn om te bepalen hoe zo’n betekenisvolle context eruitziet.
Tijdens de implementatieconferentie van 14 en 15 december 2023 willen we voluit inzetten op de implementatie van taalcompetentieontwikkeling in de onderwijspraktijk. Daarvoor hebben we een mooi programma samengesteld rond de volgende thema's:
- Integratie binnen het vak Nederlands / leergebied taal
- Taal in andere vakken
- Taalcompetente leraren
- Taal & identiteit
- Taalbeleid
Deelname en praktische informatie
Gedurende twee dagen duik je in diverse sessies als deelnemer samen met collega’s uit Nederland en Vlaanderen in het begrip taalcompetentie en ontdek je hoe je dat concreet kan vertalen naar hedendaags onderwijs Nederlands. Je keert terug naar huis met nieuwe ideeën en inzichten om mee aan de slag te gaan. Geïnteresseerd? Schrijf je in via onderstaande aanmeldlink!
Waar? Conferentiecentrum Bovendonk, Hoeven (NL)
Wanneer? Donderdag 14 en vrijdag 15 december 2023
Voor wie? Leraren, lerarenopleiders, onderwijsbegeleiders en -adviseurs, ...
Schrijf je HIER in
De deelnamekosten bedragen €150,-.
Annuleringsvoorwaarden: Mocht je na aanmelding alsnog verhinderd zijn, dan kun je tot en met vrijdag 24 november 23.59 uur kosteloos annuleren. Na deze datum ben je de volledige kosten verschuldigd, ongeacht de reden van annulering.
Annulering kan per e-mail aan info@decongresbalie.nl. Uiteraard is het altijd mogelijk een vervanger te sturen; diens gegevens (volledige naam, organisatie, plaats en e-mailadres) ontvangen wij uiteraard graag tijdig.