Stages voor studenten

Ben je student in de internationale neerlandistiek? Een stage kan een goede leerervaring zijn en helpen om daarna een baan te vinden. Een stage kan ook helpen om je vaardigheid in de Nederlandse taal en je kennis van het taalgebied te vergroten. Een stage in Vlaanderen of Nederland kan je taalvaardigheid en kennis een enorme impuls geven. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Ook voor studenten uit Nederland en Vlaanderen.

 

Stages in het taalgebied en daarbuiten

Welke mogelijkheden zijn er?

 • Stages in Nederland en Vlaanderen en in het buitenland
  Op deze pagina vind je nutige informatie over stages en werk.
 • Student-assistentschappen wereldwijd
  Een mogelijkheid om als Nederlandse of Vlaamse student ervaring op te doen in het buitenland is student-assistent worden bij een afdeling Nederlands elders in de wereld.
  Bekijk ook het filmpje.
  - Kijk hier voor informatie voor studenten
  - Kijk hier voor informatie voor docenten
 • Stagiairs taaldocenten
  Voor studenten en net afgestudeerden neerlandistiek, lerarenopleiding NT2 is er soms ook de mogelijkheid om een langere stage te lopen als assistent bij een afdeling neerlandistiek in een ander Europees land met ondersteuning van Erasmus+.

Erasmus+

Als je stage loopt in Vlaanderen of Nederland kun je mogelijk in aanmerking komen voor een Erasmusbeurs. Zie https://taalunie.org/informatie/140/erasmus-beurs-voor-studenten en informeer bij de Erasmuscoordinator van jouw universiteit.

Stage in de buurt

Maar je kunt ook in je eigen land vaak een stage vinden waarmee je in aanraking komt met de Nederlandse taal en cultuur, bijvoorbeeld bij een Belgische of Nederlandse ambassade, een Vlaamse Vertegenwoordiging of misschien kun je op afstand voor een culturele organisatie uit het taalgebied werken die contacten heeft met jouw land.
Ook hebben sommige Vlaamse en Nederlandse bedrijven vestigingen in andere landen en zijn er vertaalbureaus die mensen met kennis van de Nederlandse taal zoeken.

Meer Stagetips

Zoek je een stage in een bepaalde stad of regio maar weet je niet waar je moet beginnen? Ga dan eerst op internet zoeken naar:

1.  de website van de plaats zelf
2.  de lokale kranten (bijv. via www.allyoucanread.com)
3.  de nationale overheid
4.  de regionale overheid
Ook vind je allerlei nuttige tips op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.

Contact leggen met organisaties in jouw land

Via via kun je vaak met Nederlandse of Vlaamse organisaties in je eigen land in contact komen, bijvoorbeeld via de ambassade, op netwerkborrels of via een netwerk van Vlaamse of Nederlandse expats. Via de netwerkfunctie van het platform mijnNederlands kun je ook contacten leggen met andere gebruikers en organisaties. Probeer ook te bedenken welke organisaties uit het taalgebied iets hebben aan iemand die Nederlands spreekt maar ook kennis heeft van de taal en cultuur van jouw land.

Alumninetwerken

Een andere ingang zijn netwerken van alumni. In sommige landen zijn er hele actieve sociale mediapagina’s. In Hongarije zijn bijvoorbeeld actieve groepen op Facebook, zowel in Boedapest als Debrecen. Daar worden ook vaak vacatures gedeeld. Zie:

ELTE Néderlandisztika Boedapest, Hongarije
https://www.facebook.com/groups/253218748108437

KRE Néderlandisztika Boedapest, Hongarije
https://www.facebook.com/groups/kreholland

Nederlands in Debrecen, Hongarije
https://www.facebook.com/groups/117127111675924