Corona woordenlijst

Corona is non stop in het nieuws. Daarbij worden veel medische termen gebruikt. Niet iedereen begrijpt die termen en dat kan leiden tot angst en verwarring. Bijvoorbeeld het woord lock-down, wat wordt daarmee precies bedoeld? De pandemie toont duidelijker dan ooit hoe belangrijk toepasbare en begrijpelijke informatie is.


Als ik naar het journaal kijk, ben ik steeds bang dat ik belangrijke informatie mis, omdat ik het niet goed kan volgen. Het is lastig om dan snel mee te schrijven, maar je moet toch weten wat je wel en niet moet doen nu.

Dicky Gingnagel, Taalambassadeur Stichting ABC

De ‘Corona woordenlijst’ is een lijst met woorden die veel in het nieuws voorkomen, maar lastig te begrijpen zijn. Samen met taalambassadeurs van ‘Stichting ABC’ hertaalt ‘Pharos’ deze woorden naar meer begrijpelijke alternatieven. De lijst is vrij toegankelijk voor iedereen. Je kan hem gebruiken om uitleg te krijgen over de ingewikkelde woorden. Je ziet het coronawoord, dit woord in een voorbeeldcontext en het meer eenvoudige alternatief. De lijst geeft makers inzicht in wat er wel en niet begrijpelijk is en geeft direct toepasbare alternatieven.  

Het idee van de woordenlijst is bedacht in de groepsapp van de taalambassadeurs in Noord-Holland. Normaal delen ze daarin belangrijke gebeurtenissen of sturen foto’s door. Steeds vaker kwamen de taalambassadeurs moeilijke woorden over corona tegen. Die legden ze dan aan elkaar uit. Thea Duijnhoven van Pharos pakte dit op en vroeg ook taalambassadeurs uit andere provincies om woorden op te sturen. Veel van de 80 woorden zijn dus aangeleverd door de taalambassadeurs. Daarna hebben de taalambassadeurs de eenvoudige uitleg getest.

Pharos publiceerde ook een wetenschappelijk artikel over coronacommunicatie, geschreven in eenvoudige taal. Lees het artikel hier.