Terugvraagmethode: kaart en poster

Terugvragen helpt bij goede zorg. De terugvraagmethode is een gesprekstechniek voor zorgverleners. Nadat de zorgverlener informatie heeft gegeven, vertelt de patiënt in eigen woorden de uitleg van de zorgverlener. Door terug te vragen weet de zorgverlener of hij of zij het duidelijk heeft uitgelegd, of dat hij het nog begrijpelijker moet vertellen of wellicht in kleine stukjes moet overdragen. Voor de patiënt is het ook fijn om zo te weten of hij of zij het juiste zal doen thuis. Met andere woorden: of de uitleg goed is begrepen. 

In 2018 heeft ‘Nivel’ het rapport ‘Beter omgaan met beperkte gezondheidsvaardigheden in de curatieve zorg: kennis, methoden en tools.’ gepubliceerd. Zorgverleners hebben de ‘terugvraagmethode’ genoemd als de meest aanbevolen strategie voor begrijpelijke zorg. 99% van de ondervraagde zorgverleners beveelt de terugvraagmethode aan.  

‘Pharos’ heeft in het kader van het onderzoeksproject een interventie ontwikkeld om de terugvraagmethode te bevorderen. Er zijn diverse trainingen gegeven over deze gesprekstechniek. Ook zijn er fysieke reminders gemaakt voor in de spreekkamer: een poster en een kaart voor op het bureau. De kaart en de poster zijn een hulpmiddel om de zorgverlener eraan te herinneren de terugvraagmethode met grote regelmaat toe te passen. Op de kaart staan enkele voorbeeldzinnen om op een prettige manier te na te gaan of de informatie goed is begrepen: ‘Ik wil weten of ik het goed heb uitgelegd. Wilt u mij vertellen wat ik gezegd heb?’.