‘Medicijn in het kort’ – Begrijpelijke bijsluiters in compact formaat

Alles wat je móet weten over je medicijn, op één A4, in begrijpelijke taal

Goed gebruik van medicijnen en therapietrouw zijn van groot belang voor de gezondheid. Daarvoor is het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de positieve werking van het medicijn en vertrouwen hebben in de informatie die erover wordt gegeven. Bijsluiters van medicijnen bestaan nu uit een lange lap tekst in moeilijke taal. Het ‘CBG’ (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) zet, samen met spelers in het zorg- en farmaceutische veld, komende jaren in op het beschikbaar maken van begrijpelijke informatie over goed medicijngebruik voor alle Nederlanders.

Bij schriftelijke informatie zijn mensen met lage gezondheidsvaardigheden en personen die moeite hebben met lezen een speciale groep om rekening mee te houden. Daarom ontwikkelde ‘Mijksenaar’ voor het ‘CBG’ compacte en begrijpelijke bijsluiters. De belangrijkste informatie komt op één A4’tje. Centraal daarbij staat begrijpelijke taal die wordt ondersteund door de lay-out en met iconen.


Het is mooi en overzichtelijk, dus ik zou deze eerder lezen dan de reguliere bijsluiter.

Respondent van het onderzoek

‘Medicijn in het kort’ is als pilot onderzocht bij een beperkt aantal respondenten. Op basis van de gegeven feedback is hij verder ontwikkeld en het basisontwerp van de bijsluiters is door onderzoeksbureau ‘Deloitte’ aan een breed publieksonderzoek onderworpen. Hieruit bleek dat mensen de informatie betrouwbaar en begrijpelijk vonden en dat kleur en pictogrammen een goede bijdrage leveren aan de begrijpelijkheid van het geheel.

Inmiddels is er een reeks uitgebracht, waaronder ‘Vaccin in het kort’ voor de verschillende Covid vaccins.

Medicijn in het kort