Wat mag? – Duidelijke informatie over corona

Het coronavirus zorgt bij veel mensen voor onrust en paniek. Zeker voor wie moeite heeft om communicatie rond het virus te begrijpen, is de situatie lastig. In samenwerking met het ‘Wijkgezondheidscentrum Nieuw Gent’ en de ‘Vlaamse taskforce kwetsbare gezinnen’, ontwikkelde ‘De Zuidpoort vzw’ ‘Wat mag?’. De website filtert en structureert informatie over contactopvolging, mondmaskergebruik en maatregelen.


Wat mag?’ vertrekt niet vanuit de vraag ‘Wat willen we mensen vertellen?’, maar ‘Waar hebben mensen nu nood aan?


‘Wat mag?’ vertrekt niet vanuit de vraag ‘Wat willen we mensen vertellen?’, maar ‘Waar hebben mensen nu nood aan?’. Toen mondmaskers aangeraden werden, vertrok de eerste info steeds vanuit mensen die beschikten over een stoffen mondmasker met filter, wasmachine en droogkast. Voor ‘Wat mag?’ werd toen een visuele handleiding gemaakt die ook gebruikt kon worden door wie niet erg talig is en niet over al die middelen beschikt.

Toen de vaccinatiecampagne startte maakten ze een visual over de werking van een vaccin. Maar niet zonder eerst uit te leggen wat een virus is. Want we weten dat ook dat bij veel mensen nog niet is uitgelegd. De infographic werd door veel zorginstellingen overgenomen of gebruikt als bron, waaronder ook de Vlaamse overheid op hun website www.laatjevaccineren.be.

Daarna ontwikkelden ze in samenwerking met het Belgisch Regeringscommissariaat Corona een infographic over de 15 meest voorkomende vragen / twijfels bij vaccinatie. 

Met het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid gingen ze in gesprek over de uitnodigingsbrief voor vaccinatie. De Zuidpoort was bezorgd om de veelheid aan tekst en moeilijke woorden. Na intensieve samenwerking kwam er enkele weken geleden een vernieuwde brief met kortere zinnen, minder moeilijke woorden, minder tekst, meer structuur, een andere volgorde en visuele ondersteuning.