Buurtalenspel 'Denk met ons mee!'

Heb jij een idee hoe je het beste kunt oefenen met Nederlands spreken in of buiten de klas? Of weet je een leuke manier om aandacht te besteden aan de Nederlandse of Vlaamse cultuur en actualiteit? Hebben jullie, of de docent, misschien al eens een mooie video gemaakt over een actueel thema uit Vlaanderen of Nederland? Doe dan mee met het Buurtalenspel en laat zien of horen hoe jullie het aanpakken.
Tanja Wilden
Denk met ons mee!
Denk met ons mee!

Wat is de bedoeling van het spel?

De bedoeling van het Buurtalenspel is dat jullie met de klas en de docent manieren verzinnen om leerlingen meer te laten praten in de les. Of manieren om meer te weten te komen over de Nederlandse en Vlaamse cultuur en actualiteit. Jullie mogen zelf kiezen of jullie de ideeën insturen op video, of in Powerpoint, tekst of audio.

Waarom vragen we jullie om mee te denken?

Uit een ondervraging van bijna 3.000 scholieren en hun lesgevers in Noord-Frankrijk, Wallonië en Brussel, Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en Oost-België blijkt namelijk dat de leerlingen én de leraren vinden dat er meer Nederlands gesproken moet worden tijden de lessen Nederlands. Ook gaven ze aan dat ze graag meer willen leren over wat er speelt in Nederland en Vlaanderen. Daarom organiseert de Taalunie het Buurtalenspel.

Wat gebeurt er met jullie ideeën?

Een jury zal de inzendingen beoordelen en de winnende klassen krijgen een mooie prijs. Jullie ideeën komen op een website te staan, zodat ook leerlingen van andere scholen en in andere landen ermee aan de slag kunnen.

Meedoen?

Klassen die Nederlandse les volgen op middelbare scholen in de buurlanden van Nederland en Vlaanderen kunnen met hun docent samen meedoen. De docent stuurt de productie(s) in.

Verstuur de productie ten laatste op 30 november naar spalm@taalunie.org.

Kies voor een of meer van deze onderwerpen:

  • Nederlands spreken in en buiten de klas
    Geef een voorbeeld van hoe je spreekvaardigheid kunt stimuleren. Oftewel: bereid een ideale les spreekvaardigheid voor.
  • Actueel thema uit Vlaanderen of Nederland
    Bewerk een actueel thema uit Vlaanderen of Nederland. Bijvoorbeeld door een ‘ontbijtei’ te maken. Bekijk voorbeelden daarvan bij het Duitsland Instituut.
  • Meer aandacht voor de actualiteit en de cultuur in Vlaanderen en Nederland
    Schrijf een promotionele tekst voor het Nederlands.