Educatieve projecten

De Taalunie ondersteunt initiatieven die het leren en lesgeven in en van het Nederlands bevorderen en aantrekkelijk kan maken. Hieronder staat een selectie van projecten die we mee op de rails hebben gezet.

'Van hier naar daar': spel over interculturaliteit'

Van hier naar daar' is een spel voor Nederlands- en anderstaligen. Het brengt mensen van een verschillende (taal)achtergrond samen en stimuleert wederzijds respect.  De spelers ervaren de moeilijkheden en frustraties als je in een nieuwe cultuur terechtkomt en voor verrassingen en ambigue situaties komt te staan. Het spel bestaat uit twee verschillende kaartspelen. De spelers moeten zo veel mogelijk kwartetten vormen. Ze ondervinden in verschillende stappen hoe moeilijk het is om nieuwe regels te leren. Het spel kost 25 euro, maar docenten NVT die bij ons kantoor in Brussel langskomen, krijgen een speldoos gratis!

Echt waar?! Leesboek- en puzzelboek voor anderstaligen

De Taalunie heeft jarenlang de ontwikkeling en het onderhoud van de website www.taalblad.be ondersteund. Daarop verschijnen elke week makkelijk leesbare artikelen over de actualiteit. Van dit onlinetaalb(l)ad is een boek verschenen. Daarin staan de beste artikelen uit taalblad.be. Het boek bevat 110 pagina's ludieke, vlot leesbare nieuwsberichten uit het archief van taalblad.be. Moeilijke woorden krijgen een vertaling in het Frans en in het Engels, net als op de website. De teksten zijn geordend in zes thema's. In elk hoofdstuk vindt de lezer taalpuzzels en een kruiswoordraadsel. Leuk voor wie op een actieve, plezierige manier zijn woordenschat van het Nederlands wil uitbreiden. Het boek kan natuurlijk ook heel nuttig zijn in de lessen Nederlands of in conversatiegroepen. Het wordt uitgegeven door Standaard Uitgeverij Professional en is te koop in de boekhandel. Je kunt het hier inkijken.

Theaterprojecten

De Taalunie ondersteunt ook theaterprojecten, zoals van theatergroep Theater van A tot Z.  'Theater van A tot Z' is de samensmelting van theatergroep Fast Forward uit Vilvoorde en Educatief Theater Antwerpen (ETA). Terwijl de eerste compagnie zich sinds 2001 hoofdzakelijk bezighield met theater voor anderstaligen, richtte de tweede zich sinds 1976 vooral op kinderen en jongeren die weinig gelegenheid hadden tot cultuurbeleving. Beide gezelschappen hebben hun jarenlange ervaring en expertise samengebracht om professioneel participatief theater te maken. Meer informatie & Theater van A tot Z.

Lesmateriaal bij Nederlandstalige films

Op vraag van verscheidene docenten en organisaties werd lesmateriaal bij enkele Nederlandstalige films ontwikkeld. Het materiaal is gratis beschikbaar en is vrij te gebruiken. Er is lesmateriaal bij de volgende films: 'Zwartboek', 'De Zaak Alzheimer' en 'Loft'. Mogelijk worden hier in de toekomst nieuwe titels aan toegevoegd. ...
Lesmateriaal Zwartboek
Lesmateriaal De zaak Alzheimer
Lesmateriaal Loft

Lennaert en de Bonski's - muziek voor anderstaligen

De Vlaming Lennaert Maes brengt weer een muziekvoorstelling voor anderstaligen die Nederlands leren: "Lennaert en de Bonski's". Hij maakte enkele jaren geleden al "De klerenkleptomaan", waarmee hij op tournee ging in België en Indonesië. Er is nog steeds  gratis lesmateriaal voor docenten en een gratis cd bij ons verkrijgbaar. Meer informatie.

Handleiding: video in de klas

De website www.2BDutch.nl biedt video's aan met ondertiteling in het Nederlands en verscheidene andere talen om onze taal en cultuur beter te leren kennen. De Taalunie ondersteunt dit initiatief. Je vindt op de website een korte, praktische handleiding die wij gemaakt hebben, boordevol tips voor het gebruik van authentiek videomateriaal in de NVT-klas.  Handleiding downloaden.

Avaar (8+) - lesmateriaal bij tweetalig theater

De Vlaamse theatergroep Froe Froe en het Waalse Théâtre des 4 Mains hebben een tweetalige voorstelling gemaakt: Avaar. Het stuk is een bewerking van 'L'Avare' van Molière en wordt gespeeld in een mengeling van Frans en Nederlands. Meer info over het stuk en de speeldata op www.4mains.be en www.froefroe.be .

Poupette in Brussel/Bruxelles (6+)

Een poppen en theaterfeest van Théâtre des 4Mains en Theater FroeFroe voor iedereen vanaf 6 jaar. Supergrappige voorstelling vol livemuziek, poppen en videotheater, voor een familiepubliek en of scholen vanaf 2 de leerjaar.

Het is allemaal niet gemakkelijk." zegt Poupette. Ze moet naar mama op vakantie. Mama woont in Brussel. Brussel is ver. Papa zet Poupette op de trein. Jean François is de nieuwe vriend van mama. Hij haalt Poupette op aan het station zo rond Midi. Jean François heeft drie kinderen. Ze zijn Frans. Iedereen spreekt perfect Nederlands. Alleen komt Poupette niet op Midi toe maar wel in Midi. Geen Jean-François te zien. Wel is er mevrouw Mans die een groep kinderen begeleidt naar het VRT gebouw voor de prijsuitreiking van de Koninklijke Opstelwedstrijd. Ze mist nog één kindje en dat kindje heet Choupette...

FroeFroe werkte reeds samen met Théâtre de 4Mains voor AVAAR. Tussen 2008 en 2011 speelden we samen 350 voorstellingen in Vlaamse en Franstalige zalen, kregen de Waalse cultuurprijs en de Coup de Foudre van de Pers. Nu hernemen we samen deze hiphop voorstelling waar taal minder dan ooit een issue is.
Elle est chouette, notre Poupette !

https://www.froefroe.be/nl/production/1019/poupette-in-bruxelles

De Horizon - Taallessen Nederlands aan anderstalige kinderen in Brussel e.o.

In 1996 begon Annelies Peeters in de Brusselse gemeente Sint-Gillis vrijwillig lessen Nederlands te geven aan kinderen. Het werd op korte tijd een succesvol initiatief. Tegenwoordig bereikt het schooltje 'De Horizon' wekelijks een honderdtal kinderen die op zaterdag bijeenkomen in het cultuurcentrum De Pianofabriek om spelenderwijs Nederlands te leren. http://dehorizonvzw.be/