Verenigd Koninkrijk: University of Sheffield

De stad en de universiteit
Sheffield is een middelgrote, gemoedelijke stad in South Yorkshire, in het noorden van Engeland. Tot voor enkele decennia was Sheffield het centrum van de Britse metaalindustrie. Tegenwoordig is het een bloeiende handelsstad met een wervelend uitgaansleven, veel cultuur en sport.

Sheffield ligt aan de rand van het Peak District, een groot natuurgebied. De Peak is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Of je nu van wandelen of van uitgaan houdt, Sheffield is een ideale plaats om een jaar door te brengen als uitwisselingsstudent.
De University of Sheffield behoort tot de topuniversiteiten van Groot-Brittannië die de zogenaamde Russell Group vormen. Er is geen aparte campus, de universiteit ligt midden in de stad en is omgeven door gezellige studententwijkjes. Als je naar Sheffield komt, wordt huisvesting voor je geregeld.

Informatie over de vakgroep
In Sheffield wordt het Nederlands verzorgd door het Department of Germanic Studies. Naast Duits (of Frans) kunnen de studenten Nederlands als hoofdvak of als bijvak kiezen. De subsectie Nederlands heeft veel studenten (ca. 60) en is zeer nadrukkelijk aanwezig binnen de vakgroep. Hoofdvakstudenten besteden ongeveer een derde van hun tijd aan het Nederlands en brengen hun derde jaar (het zogenaamde Year Abroad) in Nederland of Vlaanderen door. Naast taalverwerving krijgen de studenten ook colleges over taal- en letterkunde, geschiedenis en de moderne samenleving.

Sheffield maakt deel uit van het Virtual Department of Dutch (VDD), een project waarin drie Engelse universiteiten samenwerken.

Informatie over de taken van de student-assistent
De student-assistent wordt ingezet bij het taalverwervingsprogramma, met name de ontwikkeling van de mondelinge taalvaardigheid. Hierbij is het vooral belangrijk dat onze studenten kennismaken met hedendaags Nederlands taalgebruik. De conversatielessen hebben daarom een informeel karakter. Je bereidt wekelijks een onderwerp voor en leidt dat kort in, waarna de studenten in kleine groepen een min of meer gestructureerd gesprek voeren. Nieuwe ideeën over de opzet van de taallessen zijn natuurlijk altijd welkom en je zult ruim de mogelijkheid krijgen je lesopvattingen met andere docenten te bespreken. Verder word je bij verschillende andere activiteiten van de vakgroep betrokken, zoals de jaarlijkse excursie naar Amsterdam, projecten in het kader van het Virtual Department of Dutch, of de ontvangst van een gastspreker. Je werkt altijd onder leiding van een van de vaste docenten met wie je dus regelmatig contact hebt.

Het succes van het Nederlands in Sheffield is voor een deel te danken aan de goede informele sfeer tussen de docenten onderling en tussen studenten en docenten. Wie als taalassistent naar Sheffield komt kan er dan ook van uitgaan in een prettige sfeer een jaar te kunnen doorbrengen aan een moderne Britse universiteit.

Kandidaatstelling
De contactpersoon in Sheffield die je meer informatie kan geven en bij wie je je kunt melden, is Henriette Louwerse: h.louwerse@sheffield.ac.uk.

Externe link: 
Website Universiteit
Vakgroep Nederlands