Spanje: Universitat de Barcelona, Dept. de Filologia Anglo-germánica

De universiteit van Barcelona
De universiteit van Barcelona is één van de grootste Spaanse universiteiten en telt ongeveer 65.000 studenten. De colleges van de vakgroep worden gegeven in het oudste gebouw van de universiteit dat in het centrum ligt van Barcelona, nl. op Plaza Universidad.

De vakgroep Nederlands
Het docentschap Nederlands (Sección neerlandesa) aan de Universiteit van Barcelona bestaat sinds 1952 en vormt een onderdeel van het Departement van Engelse en Duitse Filologie. De vakgroep behoort tot het studieprogramma van Duitse Filologie en heeft ongeveer 60 studenten per jaar verspreid over de verschillende vakken. "Neerlandés como segunda lengua y su literatura" is een verplicht bijvak voor Duitse filologiestudenten en een gewoon bijvak of vrij keuzevak voor andere filologiestudenten. "Lengua Neerlandesa II" en "Lengua Neerlandesa III" zijn gewone bijvakken of vrije keuzevakken voor alle filologiestudenten. Studenten van andere faculteiten kunnen de drie vakken als vrije keuzevakken volgen. Sinds 2004 wordt de cursus "Cultura neerlandesa" aangeboden binnen het programma van postdocturale en extra-universitaire studies van Duitse Filologie.

De taken van de student-assistent
De voornaamste taak van de student-assistent is conversatiesessies houden met Spaanse studenten om hun passieve kennis van het Nederlands in de praktijk te zetten en om ze een idee te geven van het studentenleven in Nederland of België. Afhangend van de periode en van de beschikbare tijd van de studenten zullen er 2 of 3 conversatiesessies van 1 uur per week gegeven worden aan kleine groepjes van 2 tot 3 studenten. Andere meer sporadische taken zijn: woordenschatverklaring en/of eenvoudige technische assistentie bij ICT colleges, toezicht bij Dvd colleges waarin Nederlandse en Vlaamse films getoond worden, administratief werk zoals het bijhouden van de bibliotheeklijst van de vakgroep of een kleine bijdrage geven over een actueel thema (muziek, studentenleven, regionale talen...) voor meer gevorderde studenten.

Kwalificaties van de student-assistent
Nederlands als moedertaal hebben en op de hoogte zijn van je eigen culturele samenleving zijn vanzelfsprekende kwalificaties. De voorkeur wordt gegeven aan filologisch opgeleide studenten. Verder zijn een open en creatieve instelling, belangstelling voor de Spaanse samenleving en sociaal zijn in omgang ook heel belangrijke eigenschappen voor een student-assistent. Een zekere kennis van het Spaans is nuttig vooral voor conversatiesessies met beginners.

Kandidatuur
Je kan je kandidaat stellen bij Anne van Raemdonck: vanraemdonck@ub.edu

Externe link: 
Website Universiteit
Vakgroep Nederlands
Meer informatie