Italië: Università di Roma La Sapienza, Nederlandese

De universiteit van Rome en de vakgroep Nederlands
De vakgroep maakt deel uit van de Facoltà di Lettere e Filosofia van de Universiteit "La Sapienza" te Rome, gesticht door paus Bonifatius VIII op 20 april 1303 met de bul In suprema praeminentia dignitatis. Ons instituut huist in de Villa Mirafiori, Via Carlo Fea 2, 00161 Rome.

In dit zelfde gebouw bevindt zich een van alle gemakken voorzien, modern talenpracticum. Aan de vakgroep zijn twee docenten verbonden, te weten Francesca Terrenato en Leen Spruit. Het onderwijsaanbod betreft o.a. grammatica, taalverwerving, geschiedenis van de Nederlandse taal- en letterkunde en vertaalkunde. De studie is net als in Nederland gestructureerd naar het Ba-Ma model: drie jaar onderbouw en twee jaar specialisatie.

Het onderwijssysteem in Italië
In Italië gaan de kinderen met zes jaar naar de vijf jaar durende basisschool. Daarna volgen ze 3 jaar de middenschool, die voor iedereen gelijk is, maar wel gestructureerd als een middelbare school. Dan kiezen de leerlingen een 5 jaar durende middelbare school, waarbij er keuze is tussen verschillende algemeen vormende scholen als voorbereiding op de universiteit (de "licei") en meer beroepsgerichte opleidingen (gericht op vaardigheden in o.a. techniek, handel, tourisme). Er is leerplicht tot 16 jaar.

Student-assistentschap bij de vakgroep Nederlands
De studentenassistent zal voornamelijk actief zijn bij taalverwerving, conversatie en vertalingen van literaire en niet-literaire teksten. Lesmateriaal is aanwezig, maar kan ook door de assistent ingebracht worden. Iets meer dan elementaire kennis van de Nederlandse geschiedenis en cultuur gewenst. Minimale kennis van het Italiaans strekt tot aanbeveling.

Kandidatuur
Je kunt je kandidaat stellen bij Leen Spruit: leendert.spruit@fastwebnet.it