Talige cultuur en Zuid-Afrika

De Taalunie stimuleert de uitwisseling van talige cultuur tussen Zuid-Afrika en het Nederlandstalige taalgebied. Zo ondersteunen we ontmoetingen tussen woordkunstenaar uit de beide taalgebieden. In het Nederlandse taalgebied levert de Taalunie een bijdrage aan het Festival voor het Afrikaans en de Week van de Afrikaanse Roman; in Zuid-Afrika aan kunstenfestivals zoals het Woordfees en Vrystaat Kunstefees.

De Taalunie werkt ook samen met Zuid-Afrika aan het behoud, het beheer en de beschikbaarstelling van gedeeld talig erfgoed. Samen met het Nationaal Archief van Nederland en de Tracing History Trust in Zuid-Afrika zorgen we voor de digitalisering en online ontsluiting van de Daghregisters van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) over de Kaap. Deze teksten geven veel informatie over het gebruik van het Nederlands in Zuid-Afrika en het ontstaan van het Afrikaans. De resultaten worden vanaf 2022 verwacht.

Week van het Nederlands 2-9 oktober 2021

Van 2 tot 9 oktober werd de Nederlandse taal nationaal en internationaal op stelten gezet tijdens de 7e editie van de Week van het Nederlands. In Zuid-Afrika werd de 1e editie gecoördineerd door SASNEV. Door het organiseren van literaire lezingen en gesprekken, inryteaters, online discussies, Studio SASNEV en een openluchtmarkt werd ook de Zuid-Afrikaanse viering een groot succes.
 

Bekijk hier het programma.