Cursus didactiek Nederlands als Vreemde Taal

Voor lesgevers Nederlands (NVT) uit het primair, secundair en volwassenenonderwijs uit de buurtaalregio's en de Cariben.

Praktisch

  • Periode: 19-21 augustus 2024 (aankomst mogelijk op 18 augustus)
  • Locatie: congrescentrum Kloster Heidberg, Bahnhofstraße 4, 4700 Eupen, België
  • Kosten: deelname is gratis, behalve reiskosten. De cursus wordt gefinancierd door de Taalunie.
  • Doelgroep: lesgevers uit de Franse en Duitstalige Gemeenschappen, Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Hauts-de-France en de Cariben. Maximaal 25 deelnemers. Plaatsing op volgorde van inschrijving.
  • Inschrijven vanaf 02-02-2024 door onderstaand formulier te mailen naar info@bureaunvt.com.
  • Contactpersoon en organisatie: Bureau NVT - Petra Roël  - petraroel@bureaunvt.com - 00310612024406

Programma

Tijdens de cursus krijgen de deelnemers een interactief programma met workshops over didactiek NVT die ze direct in hun eigen onderwijspraktijk kunnen toepassen. Nederlands is de voertaal tijdens de cursus, die geschikt is voor beginnende en ervaren lesgevers, ongeacht hun moedertaal. In de workshops komen werkvormen voor zowel jongere als oudere leerders aan bod. Na de cursus is er een online bijeenkomst over de toepassing van het geleerde in de eigen lessen.

Thema's die dit jaar aan bod komen zijn o.a. activerende werkvormen voor spreekvaardigheid, theater in de NVT-les, uitwisseling van good practices, woordenschatverwerving, spreekvaardigheid en de opzet en structuur van een goede NVT-les. Daarnaast is er een informatiemarkt met het nieuwste NVT-/NT2-materiaal en een avondprogramma. Tijdens de grote NVT-quiz kunnen deelnemers materiaal van de informatiemarkt winnen om mee te nemen naar huis. Ook is er voldoende tijd tussen en na de workshops om met collega’s uit andere landen bij te praten en lesideeën uit te wisselen.