Digitale leermiddelen

De Taalunie zet in op docentenprofessionalisering en levenslang leren om de kwaliteit van het onderwijs Nederlands als Vreemde Taal te ondersteunen en te versterken.

NVT-lesgevers investeren veel tijd en expertise in het aanpassen van bestaand lesmateriaal of het ontwerpen van eigen materiaal en toetsen. De Taalunie ondersteunt de lesgevers en leerders door ervoor te zorgen dat er voor het onderwijs Nederlands als Vreemde Taal voldoende lesmateriaal beschikbaar is. Dit kunnen leerboeken zijn, maar ook digitaal materiaal.

Daarom investeert de Taalunie in:

1. een overzicht van bestaande digitale leermiddelen die ook geschikt zijn voor
    NVT-onderwijs en
2. het digitale kennis- en uitwisselingsplatform Mijn NVT.

Bestaande digitale leermiddelen

De Taalunie geeft een overzicht van een beperkt aantal websites met leermiddelen die geschikt zijn voor het onderwijs NVT. Sommige websites zijn mede tot stand gekomen door  financiering van de Taalunie. De Taalunie werkt samen met leerkrachten en docenten uit het NVT-veld aan een uitgebreidere versie. In de loop van 2020 zal die versie beschikbaar zijn.
Ga naar het overzicht van digitale leermiddelen>

Mijn NVT: kennis- en uitwisselingsplatform

Mijn NVT is het online platform dat de Taalunie heeft ontwikkeld voor studenten en docenten Nederlands als vreemde taal (NVT) buiten het taalgebied, en voor onderzoekers en vertalers. Via Mijn NVT kunt u als NVT-docent relevante informatie uitwisselen, ervaringen, documenten en lesmateriaal delen en contact leggen met docenten, studenten, onderzoekers en vertalers die ook bezig zijn met Nederlands als vreemde taal.

Bezoek Mijn NVT
Klik hier om Mijn NVT te bezoeken. U kunt gratis lid worden en een profiel aanmaken.

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

Een aantal voordelen van het delen en hergebruiken van eigen leermiddelen zijn: tijdwinst, hogere kwaliteit door feedback van collega’s, inspiratie, meer samenwerking, docentenprofessionalisering en profilering als expert. Een platform voor en door docenten NVT over de hele wereld.

Mijn NVT is ontwikkeld na onderzoek onder NVT-docenten wereldwijd en rondetafelgesprekken met de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN). Hieruit bleek dat er behoefte is aan een online platform om zelfgemaakte leermaterialen te kunnen delen en goede praktijkvoorbeelden uit te wisselen.

Vragen en opmerkingen
Met vragen of suggesties over digitale leermiddelen en Mijn NVT kunt u terecht op mijnnvt@taalunie.org.

Coronavirus? Gratis trainingen voor het NVT-onderwijs.
Hoe geef ik online les?

Bureau NVT biedt met steun van de Taalunie op dit moment gratis online trainingen aan.

Overal ter wereld zijn de scholen dicht vanwege het Corona-virus. We merken nu al hoeveel de leerlingen de contacten missen en ook de motivatie om het huiswerk te maken is nog moeilijk te vinden.

Geeft u Nederlands als Vreemde Taal in het primair, secundair of hoger onderwijs? Heeft u niet veel ervaring met online lesgeven maar wilt u uw leerlingen in deze moeilijke periode graag verder helpen? Wilt u leren hoe u zo’n online les organiseert? Bent u op zoek naar leuke werkvormen (opdrachten, spelletjes en groepswerk) die u tijdens een online les kunt inzetten? Heeft u andere vragen rond het online lesgeven? Stel ze tijdens deze interactieve training.

Aanmelden
Wilt u zich aanmelden voor een van deze trainingen of heeft u vragen? Neem dan contact op met Bureau NVT: https://www.bureaunvt.com/nieuws/