Onderwijssystemen in Nederland en Vlaanderen

Onderwijs voor kinderen en jongeren

Het onderwijs aan leerlingen in Nederland en Vlaanderen is op een aantal punten anders georganiseerd. Zo zijn er verschillen in de leerplichtleeftijd, de inrichting van het voortgezet/secundair onderwijs en natuurlijk in terminologie. Om de onderwijssystemen met elkaar te kunnen vergelijken, hebben we een infographic laten maken waarin beide systemen naast elkaar staan. 

NT2-onderwijs voor volwassenen

Zowel in Nederland als in Vlaanderen is er een grote groep volwassenen die het Nederlands als tweede taal leert. Die groep bestaat uit heel verschillende leerders en daardoor is ook het aanbod aan NT2-onderwijs divers. Hoe is dat onderwijs precies geregeld, wie volgt welke opleiding en welke regelgeving is van toepassing? De antwoorden op deze vragen hebben verzameld in twee documenten.

We lieten in 2022 beschrijvingen maken van het NT2-landschap in Nederland en Vlaanderen. De beschrijvingen bieden een stand van zaken van wet- en regelgeving, verschillende NT2-trajecten, evaluatie en toetsing en betrokken partijen. In een uurtje is de lezer weer helemaal op de hoogte van de belangrijkste elementen van het NT2-onderwijs.