In 2016 richtten we het Nederlands-Vlaamse Netwerk Begrijpelijke Overheid (NBO) op om overheidsinstellingen in Nederland en België aan te zetten om samen te werken rond begrijpelijke taal: informatie en ervaringen uitwisselen, modellen en instructies delen, en gezamenlijke acties en beleid opzetten.
Schrijftips via Direct Duidelijk en Heerlijk Helder
Die uitwisseling vindt sinds 2018 in het bijzonder plaats tussen twee landelijke campagnes/actieprogramma's waarbij de Taalunie betrokken is: Direct Duidelijk (samenwerking met onder andere het ministerie van BZK en Gebruiker Centraal) en Heerlijk Helder (samenwerking met Team Taaladvies namens het departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken van de Vlaamse overheid). Op de websites van deze partners staan tips, adviezen en modellen voor begrijpelijk taalgebruik en alle informatie over acties en activiteiten.
Twee andere belangrijke partners die tips en handreikingen verspreiden, zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Wablieft.
Heerlijk Duidelijkdag
Op 21 mei 2024 organiseerde de Taalunie voor 400 bezoekers uit Nederland en Vlaanderen de Heerlijk Duidelijkdag. Het doel van deze dag was om kennis en tips uit te wisselen over de grenzen heen én tussen verschillende sectoren: de overheid, het recht, de zorg en het hoger onderwijs. Bekijk hier het verslag van de Heerlijk Duidelijkdag 2024.
Monitoronderzoek naar de begrijpelijkheid van overheidsteksten
In Nederland hebben de Universiteit Utrecht en de HAN University of Applied Sciences in opdracht van de Taalunie en met steun van het ministerie van BZK twee landelijke monitoronderzoeken uitgevoerd naar de begrijpelijkheid van overheidsteksten. De rapporten met de conclusies en aanbevelingen voor overheidsorganisaties staan onder 'Publicaties' in dit dossier. In 2024-2025 is als vervolg hierop een gemeentelijke monitor-pilot uitgevoerd, waarin gemeenten leren om in hun eigen context de begrijpelijkheid van hun teksten te meten.
Begrijpelijke taal in het hoger onderwijs
De Taalunie organiseerde in 2023-2024 met steun van het ministerie van BZK workshops ‘begrijpelijke overheidstaal - helder schrijven’ voor studenten en docenten op hogescholen en universiteiten in Nederland. In 2025 voeren we dit workshopproject uit in Vlaanderen, in samenwerking met Wablieft. Kijk voor meer informatie op de webpagina van Wablieft. Het doel van de workshops is om al tijdens de opleiding bewustzijn te creëren voor het belang van begrijpelijke overheidscommunicatie en om startende ambtenaren meteen al handvatten mee te geven voor hoe je in duidelijke taal communiceert. Bovendien inspireren we opleidingen om het onderwerp blijvend aandacht te geven in hun lesprogramma’s. In 2025 ontwikkelen we in samenwerking met Onze Taal leshulpmiddelen om opleidingen hierbij gerichter te ondersteunen en inspireren en nóg meer studenten te bereiken.
Internationale standaard voor duidelijke taal
Drie internationale organisaties (PLAIN, Clarity en Center for Plain Language) wilden in de beginjaren 2000 gaan samenwerken rond duidelijke taal. Daarvoor richtten ze The International Plain Language Federation (IPLF) op in 2007. Sinds enkele jaren werken ze binnen IPLF aan een internationale standaard voor duidelijke taal. In 2023 is het eerste deel (van de vier) van deze standaard officieel gepubliceerd door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO). Meer informatie over de standaard is te vinden bij Gebruiker Centraal.
Pilotproject Duidelijke Taal met technologie (AI)
In 2024 voerden het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en de Taalunie het pilotproject Duidelijke Taal uit. Ons beleid was er in de afgelopen jaren op gericht om tekstschrijvers zelf hun teksten te laten vereenvoudigen. De huidige, snelle ontwikkelingen op het gebied van AI bieden mogelijkheden om dit werk (ook) door machines te laten uitvoeren. In dit pilotproject onderzochten we in hoeverre dit nu kan en hoe goed dat gaat. Bekijk de resultaten op de website van het INT.
Ook bij andere organisaties wordt nieuwe technologie ontwikkeld. Bekijk het verslag van het webinar op 27 maart 2025 over de inzet van nieuwe technologie bij Gebruiker Centraal.
Begrijpelijke juridische taal
Bekijk voor informatie en tips over begrijpelijke juridische taal (bij de overheid) het dossier Begrijpelijke rechtstaal.