Toneelschrijfprijs

De Toneelschrijfprijs gaat elk jaar naar de schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk. De winnaar ontvangt een bedrag van 10.000 euro waardoor de auteur de kans krijgt zijn of haar schrijverschap verder te ontwikkelen. De prijsuitreiking vindt afwisselend in Vlaanderen en Nederland plaats.

Wie komt in aanmerking?

De Toneelschrijfprijs stimuleert de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk, waaronder ook kinder- en jeugdtheater. De prijs wordt steeds in september op het Vlaamse of Nederlandse Theaterfestival uitgereikt. Uitsluitend teksten die in het voorgaande seizoen het eerst zijn opgevoerd, komen in aanmerking. De op de toneeltekst gebaseerde voorstelling moet minimaal vijf keer in het openbaar gespeeld zijn door een professioneel gezelschap. Een professionele Nederlands-Vlaamse jury beoordeelt de ingestuurde teksten en maakt een aantal weken voor de uitreiking drie of vier nominaties bekend.

Organisatie Toneelschrijfprijs

De Toneelschrijfprijs bestaat sinds 1987. Van 1993 tot 2017 was de organisatie en uitreiking in handen van de Taalunie en heette de prijs Taalunie Toneelschrijfprijs. Vanaf 2018 wordt de prijs georganiseerd door het Fonds Podiumkunsten, het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds. De Taalunie is als financier betrokken en Stichting Lira en Sabam for Culture sponsoren de prijs.

Bart Grietens
Eric de Vroedt wint Toneelschrijfprijs 2018
Eric de Vroedt wint Toneelschrijfprijs 2018
Robbie van Zoggel
Nima Mohaghegh & Saman Amini winnen Toneelschrijfprijs 2019
Nima Mohaghegh & Saman Amini winnen Toneelschrijfprijs 2019

Ga naar het overzicht van de bekroonde teksten

Laureaten Toneelschrijfprijs sinds 1988 Path 4 Created with Sketch.