Muzikaal erfgoed

Nederlandstalig muzikaal erfgoed maakt deel uit van de gemeenschappelijke, culturele geschiedenis van Nederland, Vlaanderen en Suriname. De Taalunie brengt beleidsmakers en veldorganisaties samen om de zichtbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van muzikaal erfgoed te verbeteren.

Verzamelingen Nederlandstalige lichte muziek

Binnen het project ‘Verzamelingen verzameld: Lokalisatie van Nederlandstalig muzikaal erfgoed’ werkt de Taalunie samen met CEMPER en Muziekweb om verzamelingen met waardevolle Nederlandstalige lichte muziek uit de periode 1955-1983 in kaart te brengen. De focus ligt op opnames, liedteksten en bladmuziek.

Het belangrijkste doel van het project is om beter zichtbaar te maken welke waardevolle verzamelingen er zijn in Nederland en Vlaanderen. Daarnaast wordt gekeken naar de behoeften bij verzamelaars voor de toekomst van hun collecties en naar het gebruik van muzikaal erfgoed in het onderwijs, de wetenschap en andere domeinen. CEMPER en Muziekweb worden in het project bijgestaan door een klankbordgroep onder voorzitterschap van Jacques Klöters.