Foto: Isabelle Pateer
26 jul 2017

Professionele zomercursus springplank voor carrière met het Nederlands

120 buitenlandse studenten uit 27 landen bij elkaar in Gent

Van 30 juli tot 12 augustus verwelkomen de Taalunie en het Universitair Centrum voor Talenonderwijs van de UGent 120 buitenlandse studenten in de Taalunie Zomercursus Nederlands – taal, cultuur en beroep. Een gerichte, intensieve en verdiepende cursus die een belangrijke aanvulling biedt op de studie Nederlands in het thuisland.

Het is voor het tweede jaar dat deze professionele cursus (62e editie) in de huidige nieuwe vorm wordt verzorgd door het Universitair Centrum Talenonderwijs (UCT) van de Universiteit Gent. De eerste editie in 2016 werd zeer positief beoordeeld door de studenten met een 4,1 uit 5.
Een overzicht van de enquête met de resultaten, meningen en waarderingen vindt u in de bijgevoegde infografiek.

Ambassadeurs van het Nederlands wereldwijd

Dit jaar komen de 120 studenten naar Gent vanuit Zuid-Afrika, Argentinië, Rusland, India, Servië en nog een 22-tal andere landen. De animo is groot, want Nederlands is populair in het buitenland. Naar schatting volgen ieder jaar in de wereld ongeveer 15.000 universiteitsstudenten een of andere opleiding Nederlands als Vreemde Taal (NVT), verspreid over bijna 175 universiteiten in 40 landen.

Daarnaast breiden de studenten hun netwerk uit en versterken ze hun rol als ambassadeurs van het Nederlands en de Nederlandstalige cultuur. Deze ambassadeurs zullen de samenwerking tussen Nederlandstalige landen en de rest van de wereld bevorderen op politiek, sociaal, cultureel en economisch vlak.

Tweedaagse stage

Het zwaartepunt van de tweede cursusweek ligt bij de tweedaagse stage in een bedrijf of organisatie (overzicht), op 16 en 17 augustus. Ze kunnen onder meer bij VRT, NRC Handelsblad, de Koninklijke Bibliotheek Den Haag aan de slag. Na de stage verwerken de studenten hun ervaringen in een posterpresentatie, die ze voorstellen tijdens een netwerkevenement op vrijdag 11 augustus, de slotdag van de cursus.

Digitaal voortraject

De cursus startte al in het thuisland van de studenten met een digitaal voorbereidingstraject. De eerste week van de cursus volgen de studenten workshops bij Vlaamse en Nederlandse docenten en bij externe sprekers, bijvoorbeeld journalist Ludo Permentier, auteur Saskia De Coster en diplomaat Axel Buyse.

Volg de cursus online

Volg de studenten en de cursus op Twitter via #tzn17 en via de blog.

Hou daarnaast zeker ook de volgende kanalen in de gaten:

UCT: Twitter en Facebook
Taalunie: Twitter en LinkedIn