17 aug 2017

Nieuwe lichting ambassadeurs voor het Nederlands

120 buitenlandse studenten Nederlands hebben afgelopen vrijdag twee intensieve zomercursus-weken feestelijk afgesloten.

Deze 62e editie van de Taalunie Zomercursus Nederlands – taal, cultuur en beroep heeft een nieuwe lichting ambassadeurs voor het Nederlands voortgebracht.

Meer over het hoe en waarom van de zomercursus in deze infografiek.

Nederlands, een wereldtaal

Zuid-Afrika, Argentinië, Rusland, Indonesië en Servië. Het zijn maar enkele van de in totaal 27 landen waar de studenten vandaan komen. Dit geeft een mooi beeld van de brede verspreiding van het Nederlands over de wereld. Zij maken deel uit van de naar schatting 15.000 universiteitsstudenten wereldwijd die jaarlijks een of andere opleiding Nederlands als Vreemde Taal (NVT) volgen. En de gerichte en verdiepende zomercursus aan de Universiteit Gent biedt hen een belangrijke aanvulling op de studie in het thuisland.

Radio 1 (VRT) portretteerde vijf buitenlandse studenten in deze mooie reeks. Beluister de fragmenten hier.

Onderdompelen in het Nederlands

Een zwaartepunt van de cursus lag bij de tweedaagse stage bij Vlaamse en Nederlandse bedrijven of organisaties. Meer dan 50 bedrijven, organisaties en instellingen, zoals vleva, Het Belang van Limburg, Lamar Communicatie en het Stedelijk Museum Aalst, hebben hun deuren geopend voor de buitenlandse studenten. Een leerzame en boeiende ervaring voor zowel student als bedrijf. De studenten hebben hun ervaringen tijdens de stage verwerkt in een posterpresentatie. Deze posters worden binnenkort online gezet op de website van de Taalunie.

Hoe ziet een stage er uit? Bekijk deze video van de stage in de Haven Gent.

Succesvolle samenwerking

Het zijn de stagebedrijven, de donateurs, de buitenlandse studenten en niet in de laatste plaats het Universitair Centrum voor Talenonderwijs van de Universiteit Gent en haar medewerkers, die de zomercursus 2017 tot een succes hebben gemaakt.

Deze zomercursus wordt grotendeels gefinancierd door de Taalunie.

“Zonder de zomercursus zou de internationale neerlandistiek, zoals die nu is, niet bestaan. Tijdens de zomercursus wordt de basis gelegd voor allerlei netwerken. Toekomstige wetenschappers en docenten die in het buitenland de neerlandistiek weer verder verspreiden worden gecreëerd op zomercursussen.” - Jaap Faber, docent Nederlands – Károli-universiteit Boedapest

Bekijk hier het volledige gesprek met twee docenten van de Taalunie Zomercursus Nederlands (video).