Meerjarenbeleidsplan 2025-2029
Het meerjarenbeleidsplan 2025-2029 van de Taalunie werd bekrachtigd. Om richting en structuur te bieden aan alles wat de Taalunie de komende vijf jaar wil realiseren, zijn zeven strategische doelen geformuleerd. Ze zijn een vertaling van het Taalunieverdrag van 1980 naar de uitdagingen en ambities van vandaag.
De Taalunie zet in dit beleidsplan voluit in op het versterken van het Nederlands als drijvende kracht achter vooruitgang, cultuur, verbinding, handel en invloed. Door het Nederlands te versterken, versterken we onszelf, zowel dicht bij huis als wereldwijd.

Miljoen voor de internationale neerlandistiek
Het Comité van Ministers is verheugd met de toekenning aan de Taalunie van het extra miljoen euro dat minister Eppo Bruins heeft vrijgemaakt voor de structurele versterking van de internationale neerlandistiek. Deze middelen zullen worden besteed volgens een activiteitenplan dat de Taalunie en de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN) samen hebben opgesteld.
Online verbonden met studenten en docenten internationale neerlandistiek
Tijdens de vergadering kregen de ministers een onverwachte, maar uiterst boeiende online ontmoeting met studenten en docenten uit de internationale neerlandistiek. Hierdoor werd de impact en aanwezigheid van de neerlandistiek wereldwijd op een tastbare manier zichtbaar. De deelnemers sloten online aan vanuit Tsjechië, Slovakije, Roemenië, Polen, Slovenië, Frankrijk, Italië, Duitsland, Namibië en Argentinië.
Samenwerking rond AI voor het Nederlands
Verder wil het Comité de samenwerking rond AI voor het Nederlands versterken. Daarom hebben de ministers ingestemd met een verdiepend traject met experts en stakeholders uit Nederland en Vlaanderen. Dit traject richt zich op het ontwikkelen van een beleidsvisie, een gezamenlijke agenda en een actieplan voor AI en het Nederlands. Door deze strategische aanpak kan optimaal geprofiteerd worden van de waardevolle investeringen in AI binnen Nederland en Vlaanderen, waardoor de positie van het Nederlands in het AI-tijdperk wordt versterkt.
Comité van Ministers
Het Comité van Ministers van de Taalunie bestaat uit bewindslieden uit Vlaanderen, Nederland en Suriname. Voor deze vergadering waren aanwezig:
Caroline Gennez, Vlaams minister van Welzijn en Armoedebestrijding, Cultuur en Gelijke Kansen
Cieltje Van Achter, Vlaams minister van Brussel en Media
Eppo Bruins, Nederlands minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Mariëlle Paul, Nederlands staatssecretaris voor primair en voortgezet onderwijs en participatie
Gilbêrt van Lierop, ambassadeur voor Suriname in België