
Waarom is het zo belangrijk om in te spelen op de behoeften van individuele taalleerders? En hoe zorg je ervoor dat ze gemotiveerd blijven?
We spraken met cursusbegeleider Saar Deroo over haar ervaringen, inzichten en praktische tips voor het onderwijs in Nederlands als Vreemde Taal (NVT).
Je hebt een hart voor NVT - wat vind je zelf het leukste aan het begeleiden van deze online modules?
Ik vind het fijn om docenten van over heel de wereld te ontmoeten en samen te brengen. Het is inspirerend om “binnen te kijken” in klassen in Curaçao, Franstalig België, Zuid-Afrika, …
Welke vaardigheden zijn volgens jou essentieel voor een goede docent Nederlands als Vreemde Taal?
Betrokkenheid en enthousiasme. Een docent die écht oog heeft voor zijn leerlingen of studenten en inspeelt op hun behoeften, creëert een leeromgeving waarin taalverwerving op een natuurlijke en motiverende manier plaatsvindt. Daarnaast is enthousiasme en plezier in lesgeven aanstekelijk. Een gepassioneerde docent die zijn klas inspireert en activeert maakt een groot verschil.
Waarom is het zo belangrijk om in te spelen op de behoeften van individuele taalleerders en hoe biedt deze cursus daar een oplossing voor?
Als de leerinhouden aansluiten bij iemands interesses en doelen, blijft de leerling of student gemotiveerder en betrokken. Je leert dat wat je op dat moment nodig hebt. Dat is het uitgangspunt van NVT@Ned; we vertrekken vanuit de leerder: Wie zit er onze klas en wat heeft die persoon nodig? Dat is altijd het vertrekpunt.
Welke trends zie jij momenteel in het (online) NVT-onderwijs?
Uiteraard zien we al enkele jaren een toename in het gebruik van digitale tools. Nu komt daar ook artificiële intelligentie bij. Daar zijn heel wat docenten al volop mee aan het experimenteren.
Heb je een favoriete module uit het aanbod en waarom juist die?
Het is moeilijk kiezen, want er zijn er veel. Als ik er toch eentje moet kiezen, dan ga ik voor de module rond ‘interactie stimuleren’. Interactie is misschien wel een van de belangrijkste aspecten om tot taalverwerking te komen. Echte, spontane gesprekken met veel feedback zijn zo waardevol. Wat ik vooral waardevol vind aan deze module is dat ze niet alleen focust op het belang van interactie, maar ook concrete strategieën en technieken biedt om deze interactie te bevorderen. Denk aan het stellen van open vragen, het creëren van een veilige leeromgeving waarin fouten maken mag, en het actief betrekken van deelnemers bij het gesprek. Daarnaast speelt feedback een cruciale rol: door constructieve en gerichte feedback te geven, help je anderen om hun taalvaardigheid verder te ontwikkelen. Dat zit allemaal mooi verweven in deze module.
Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor lesgevers Nederlands in het buitenland en waarom? Hoe helpt deze cursus hierbij?
Ik hoor van docenten NVT dat het vaak niet eenvoudig is om de leerders ook buiten de klas in contact te laten komen met het Nederlands. In de cursus gaan geven we concrete voorbeelden van hoe je dat kan stimuleren. Daarnaast missen docenten NVT soms collega’s waarmee ze kunnen sparren. Op veel scholen zijn ze de enige die Nederlands geven, waardoor de uitwisseling van ideeën en ervaringen beperkt blijft. Deze cursus helpt daarbij door lesgevers samen te brengen en een netwerk te creëren waarin ze expertise kunnen delen, ondersteuning kunnen vinden en inspiratie kunnen opdoen.
Als je één gouden tip mocht geven aan alle docenten Nederlands wereldwijd, welke zou dat dan zijn?
Zorg ervoor dat Nederlands niet alleen iets is wat geleerd wordt, maar iets wat ervaren, gevoeld en gebruikt wordt in échte interacties. Laat ze praten, schrijven, lezen en luisteren in contexten die voor hen relevant zijn—of dat nu een sollicitatiegesprek is, een WhatsApp-bericht sturen of een discussie voeren over hun favoriete film. Kortom, laat je klas een plek zijn waar taal echt leeft.
Over NVT@Ned
Dit online professionaliseringstraject werd ontwikkeld door het Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven) en het Institute for Language and Communication (UC Louvain), in opdracht van de Taalunie.