26 feb 2025

Jong talent aan het woord: Festine Donckers wint opiniestukwedstrijd

Tijdens de Week van het Nederlands lanceerde de Taalunie haar opiniestukwedstrijd voor jongeren uit het secundair en voortgezet onderwijs. Het doel? Inzicht krijgen in wat de jeugd denkt van onze Nederlandse taal en de uitdagingen waarmee deze geconfronteerd wordt. Meer dan 200 jongeren namen deel en schreven een opiniestuk over de rol van het Nederlands in een veranderende wereld. Ze vertrokken hierbij vanuit een van de vier prikkelende stellingen. Heeft leren schrijven nog zin, wanneer chatGPT dat zo goed kan? Hoe belangrijk is een apart vak Nederlands nog? Is chatten met een chatbot een goede manier om Nederlands te leren? En hebben Nederlandse vertalingen van Engelstalige boeken nog zin?

Scherpe observaties en een overtuigend pleidooi

De Taalunie ontving een breed scala aan inzendingen: scherpe betogen, verrassende invalshoeken en overtuigende argumentaties. Uit al die teksten sprong er één uit. De jury, bestaande uit onder meer algemeen secretaris Gunther Van Neste, koos Festine Donckers als winnaar van de opiniestukwedstrijd. Haar stuk “Engelse boeken: de hypocrisie van de deeltijdlezers” neemt het fenomeen onder de loep van jongeren die liever in het Engels lezen. Met humor, scherpe observaties en een overtuigend pleidooi maakt ze duidelijk waarom Nederlandstalige vertalingen geen overbodige luxe zijn, maar juist essentieel.

Festine wordt verrast met de hoofdprijs

Om haar overwinning te vieren, ging de Taalunie langs op haar school. In een kort filmpje is te zien hoe Festine werd verrast met de hoofdprijs. 

Bekijk hier het filmpje

Andere winnaars maken indruk

Niet alleen Festine blonk uit in deze wedstrijd. Ook Laura Atnafu Mamo, die de tweede plaats behaalde, maakte indruk met haar opiniestuk over de impact van AI op schrijfonderwijs. Met een duidelijke structuur en een onderbouwde analyse op basis van cijfers wist ze een krachtig stuk neer te zetten. Schrijven is volgens haar niet alleen een technische vaardigheid, maar een manier om kritisch na te denken, creatief te zijn en een eigen stem te ontwikkelen. AI kan dan wel teksten genereren, toch zal het nooit de cognitieve en communicatieve vaardigheden vervangen die leerlingen ontwikkelen door zelf te schrijven.

De derde plaats ging naar Nour El Harrak Ismaili, die in "Taal als fundament: de belangrijke rol van het Nederlands op school" betoogt waarom het vak Nederlands onmisbaar blijft in het onderwijs. Deze ex-OKAN-leerling (onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers) pleit ervoor dat algemene taalvaardigheid meer aandacht moet krijgen naast vaktaal. Met een kort maar krachtig betoog laat ze zien hoe een sterk taalfundament essentieel is voor communicatie, argumentatie en succes binnen én buiten de schoolmuren.

De toekomst van het Nederlands is in goede handen

We feliciteren Festine, Laura en Nour met hun welverdiende overwinningen en bedanken alle deelnemers voor hun inspirerende bijdragen. Zij laten zien dat de toekomst van het Nederlands in goede handen is.