Veldonderzoek naar onderwijs Nederlands in Indonesië
Samen met de Indonesische werkgroep ronden we dit jaar een veldonderzoek af over de huidige situatie en de toekomst van het onderwijs Nederlands en de neerlandistiek in Indonesië. Dit onderzoek is gebaseerd op een enquête, interviews en een rondetafelgesprek met veel betrokkenen uit het veld, aangevuld met de bevindingen van een werkbezoek door een delegatie van de Taalunie. De werkgroep is nu bezig met de laatste fase van de analyse, onder leiding van Indira Ismail, hoofd van de afdeling neerlandistiek aan de Universitas Indonesia (UI), en Fons van Oosterhout, directeur van het Erasmus Training Centre (ETC) in Jakarta.
Subsidies voor versterking van onderwijs Nederlands
Op basis van de verzamelde gegevens heeft de Taalunie besloten om niet alleen het universitaire onderwijs Nederlands, maar ook het beroepsgerichte onderwijs een extra impuls te geven. In 2023 werd er bijvoorbeeld een impulssubsidie verstrekt aan de UI om het acute docententekort op te vangen. Eind 2024 volgde een subsidie aan het ETC om de certificering van hun cursussen en de professionalisering van lesmateriaal en woordenboeken een impuls te geven. Ook is er een startsubsidie gegeven om een talencentrum in Surabaya op te richten, onder leiding van lokale docente Ana Maria van Valen, voor een breed publiek.
Nederlands als bronnentaal
Een belangrijk aandachtspunt in al deze initiatieven is het werken met Nederlands als bronnentaal: het Nederlands wordt niet alleen als vreemde taal onderwezen, maar ook als toegangspoort tot Nederlandstalige archieven. Dit vraagt om hoogwaardig lesmateriaal en doordachte didactische keuzes.
Publicatie van de onderzoeksresultaten
De resultaten van het veldonderzoek worden later dit jaar gepubliceerd. We zijn benieuwd naar de inzichten die dit zal opleveren en naar de effecten van de extra subsidies voor het versterken van het academische en beroepsgerichte onderwijs Nederlands als Vreemde Taal in Indonesië.