Vanmorgen bezocht Eppo Bruins, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in zijn woonplaats Ermelo boekwinkel Riemer & Wallinga om de start van Wie leest heeft een goed verhaal kracht bij te zetten. Deze meerjarige bewustwordingscampagne bevat onder andere een ontroerende reclamefilm rond de feestdagen. Deze grootschalige aanpak door De Leescoalitie, waarin alle organisaties op het gebied van lezen samenwerken, gaat verder dan aanbevelingen in alarmerende rapporten. Het voorbeeld van Ierland, dat na schokkende PISA-resultaten lezen met succes tot een maatschappelijke prioriteit maakte, laat zien dat een landelijke verandering mogelijk is.
Niet eerder was er tijdens de feestdagen een kerstcommercial te zien over de kracht van lezen. Deze korte reclamefilm bij de bewustwordingscampagne Wie leest heeft een goed verhaal is vanaf vandaag te zien in bioscopen, reclameblokken op tv, in boekhandels en bibliotheken en op sociale media. In de film zien we hoe de gedeelde interesse in een boek mensen bij elkaar brengt. Regisseur en Gouden Kalf-winnaar Marit Weerheijm raakt iedere kijker in het hart, waardoor de liefde voor het lezen van boeken wordt aangewakkerd tijdens de feestdagen.
Namens De Leescoalitie zijn Eveline Aendekerk van Stichting CPNB en Tamar van Gelder van Stichting Lezen eensgezind:
‘Na het zien van deze film wil je meteen een boek openslaan. Want het is zo ongelooflijk waar: wie leest heeft een goed verhaal. Lezen brengt je verder. Het laat je groeien, inspireert, leert levenslessen en bevordert empathie. De leesvaardigheid in Nederland daalt zorgwekkend, zeker ook onder jongeren. Met deze grootschalige campagne willen we inspireren en activeren, met als doel een doorbraak te realiseren zoals Ierland dat eerder deed na alarmerende leesresultaten. Daar maakte een gezamenlijke aanpak een positieve kentering mogelijk!’
In de één minuut durende reclamefilm ziet de kijker een ontluikende liefde tussen twee tieners door middel van een boek. Dat is een van de vele belangrijke waarden die het lezen van boeken heeft: het kweekt empathie en brengt mensen dichter bij elkaar. De eerste film is gemaakt door prijswinnend reclamebureau Alfred in samenwerking met regisseur Marit Weerheijm. De komende jaren zal De Leescoalitie ieder jaar tijdens de feestdagen één belangrijke waarde van lezen uitlichten in een korte reclamefilm van hoge kwaliteit. De film zal op verschillende kanalen op belangrijke momenten op tv te zien zijn en samen met de slogan Wie leest heeft een goed verhaal breed worden gedeeld op sociale media, abri’s en snelwegmasten.
Wie leest heeft een goed verhaal
Lezen kan je veel brengen. Het kan je laten groeien, avonturen laten beleven, lessen over het leven leren, je fantasierijker maken, of meer begripvol. Wat lezen je brengt is voor iedereen anders, maar één ding is zeker: iedereen wil een goed verhaal.
Om een groter groeiende kloof in onze maatschappij te dichten hebben we lezers nodig. Lezen geeft je grip op de wereld en geeft je daarmee zelfvertrouwen. Lezen geeft je de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en jezelf te verplaatsen in de ander. Lezen brengt dichter bij elkaar.
De dalende cijfers over lezen en leesvaardigheid in Nederland zijn bekend, maar het is de vraag of de positieve krachten van lezen wel genoeg in ons collectieve bewustzijn zitten. De Leescoalitie denkt van niet. De Leescoalitie nodigt daarom iedereen die het lezen een warm hart toedraagt uit mee te doen en één en dezelfde boodschap te herhalen: Wie leest heeft een goed verhaal.
Met gebundelde krachten van álle organisaties op het gebied van lezen en met ondersteuning van het ministerie van OCW en de Postcode Loterij laten we Wie leest heeft een goed verhaal zien als een blijvende vanzelfsprekendheid op tv, in het straatbeeld, op sociale media, in de winkel, de bibliotheek, het gemeentehuis en op school.
Maatschappelijk belang en goed leren lezen als basisrecht
Lezen is van levensbelang en vormt een basisrecht voor ieder kind. Goed leren lezen is essentieel in de strijd tegen kansenongelijkheid en cruciaal voor het functioneren van een samenleving. Toch is de dalende leesvaardigheid, vooral onder jongeren, zorgwekkend. Naast kennisverlies ondermijnt het een essentiële eigenschap: empathie. Het vermogen om je te kunnen inleven vormt de basis van een goed functionerende maatschappij. Empathie versterkt vertrouwen, samenwerking en liefdadigheid. Het ontbreken ervan leidt tot maatschappelijke problemen zoals racisme, geweld en ongelijkheid. Onderzoek bewijst: wie leest, heeft meer over voor een ander.
De Leescoalitie roept daarom op tot een groots leesoffensief, een gezamenlijke aanpak die verdergaat dan alarmerende rapporten. Het voorbeeld van Ierland laat zien dat een landelijke verandering mogelijk is. Daar maakte men, na schokkende PISA-resultaten in 2009, lezen tot een maatschappelijke prioriteit: een probleem van iedereen. Nederland moet nu dezelfde stap zetten: in alle sectoren samenwerken om de kracht van lezen in iedere huiskamer te brengen. Alleen samen kunnen we deze en volgende generaties redden van een leescrisis.
De Leescoalitie
De Leescoalitie is een samenwerkingsverband van tien organisaties op het gebied van lezen en geletterdheid. De Leescoalitie staat als aanjager altijd en overal op de bres voor lezen en werft nieuwe partners die daaraan kunnen en willen bijdragen. Alle tien de partners van de Leescoalitie maken zich sterk in ieders eigen domein. De vele initiatieven en bewezen effectieve programma’s dragen bij aan één doorgaande leeslijn. Eens in de zoveel jaar organiseert De Leescoalitie zelf een meerjarig offensief in de vorm van een campagne, programma of evenement.
Coalitiepartners van De Leescoalitie zijn:
• KB nationale bibliotheek
• Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum
• Nederlands Letterenfonds
• De Schoolschrijver
• De Schrijverscentrale
• Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek
• Stichting Lezen
• Stichting Lezen en Schrijven
• Taalunie
• Vereniging van Openbare Bibliotheken