Van telefoon naar digitaal
In de beginjaren van Team Taaladvies kwamen de meeste vragen telefonisch binnen. Stef herinnert zich nog dat 80% van de vragen via de telefoon werd gesteld, terwijl maar 20% per e-mail werd ingediend. Tegenwoordig is het veel eenvoudiger om via Google een antwoord te vinden op de website van Team Taaladvies of op Taaladvies.net. “We kunnen mensen nu veel structureler helpen dan vroeger. Die 80% telefoontjes waren altijd ad hoc: één persoon per keer die je helpt. Dat is een groot verschil met een website die miljoenen keren per jaar geraadpleegd wordt. Dat is wel een grote evolutie in ons aanbod en in de manier waarop mensen antwoorden zoeken.” Toch benadrukken Dirk en Stef dat mensen nog steeds kunnen bellen voor persoonlijk advies op maat of voor hulp bij het vinden van de juiste informatie.
Dirk bevestigt deze verschuiving en wijst op een andere belangrijke verandering: "Sinds enkele jaren zetten we volop in op het promoten van klare taal bij de Vlaamse ambtenaren, de medewerkers van de Vlaamse overheid. Met de campagne Heerlijk Helder helpen we hen om helder en duidelijk te communiceren."
Uitdagende taalvragen en de rol van AI
Taaladvies is niet altijd eenvoudig, zoals blijkt uit enkele van de meest uitdagende vragen die het team heeft ontvangen. Stef vertelt dat mensen soms heel argeloze vragen stellen waarbij je denkt: "Heb je twee jaar? Daar zou ik een hele verhandeling over kunnen schrijven, en toch moet ik het in één zin beantwoorden." Dirk herinnert zich een vraag die per e-mail binnenkwam: "Kun je uitleggen wanneer het woord ‘er’ in het Nederlands wordt gebruikt?". Het is behoorlijk ingewikkeld om de verschillende soorten van gebruik van dit woord uit te leggen; er zijn zelfs proefschriften over geschreven.
Een andere invloedrijke factor in het taaladvies is de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Beide geïnterviewden merken op dat AI-tools zoals ChatGPT steeds vaker worden gebruikt voor taaladvies, maar dat deze technologie niet altijd betrouwbare antwoorden biedt. Dirk licht toe: “Het is een vreemde paradox. Soms geven wij een antwoord op een vraag, en dan krijgen we te horen: ‘Ja, maar ChatGPT zegt dit.’ Dat kan kloppen, maar de echte vraag is: welke waarde hecht je daaraan? En hoe leer je het verschil tussen verschillende bronnen herkennen?”
De toekomst van taaladvies
Als we naar de toekomst kijken, blijft de rol van Team Taaladvies belangrijk, benadrukken zowel Dirk als Stef. Dirk ziet een toekomst waarin het team als referentiepunt voor taalgebruik blijft fungeren, vooral in een tijd waarin er veel onbetrouwbare informatie online te vinden is. "De noodzaak voor betrouwbare taaladviezen wordt alleen maar groter."
Stef voegt daar nog aan toe: "We zullen ons blijven aanpassen aan de technologische ontwikkelingen, maar de basis van ons werk – het geven van helder en persoonlijk advies, afgestemd op de vraagsteller – zal niet veranderen. Dat is een constante."
Taaladviseurs met een liefde voor woorden
Tijdens het interview kwam ook de persoonlijke kant van het vak naar voren. Dirk deelde zijn liefde voor een specifieke Vlaamse uitdrukking: “De van oorsprong Franse uitdrukking andere katten te geselen hebben vind ik echt ongelooflijk knap. Dat zie ik echt voor mij gebeuren.”
Stef, daarentegen, heeft een bijzondere affiniteit met het woord kwispedoor. "Ik vind het een zeer welluidend woord voor een walgelijk voorwerp", zegt hij al lachend.
Meer informatie over taaladvies en taaladviesvoorzieningen
De Taalunie vormt samen met het Team Taaladvies van de Vlaamse Overheid, het Genootschap Onze Taal in Nederland en het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) het samenwerkingsverband voor taaladvies en taaladviesvoorzieningen.
In het kader van die samenwerking werkt Team Taaladvies mee aan de totstandkoming en verdere ontwikkeling van de adviezen op Taaladvies.net. Medewerkers van het team maken ook deel uit van of zijn betrokken bij de werkzaamheden van het Taaladviesoverleg en de Commissie Spelling van de Taalunie.