29 aug 2024

Maak kennis met Gunther Van Neste, de nieuwe algemeen secretaris van de Taalunie

Gunther Van Neste is op 1 juli begonnen als de nieuwe algemeen secretaris van de Taalunie. We gingen kort met hem in gesprek.

Welkom bij de Taalunie Gunther. Kan je ons vertellen waarom je ervoor gekozen hebt om je schouders onder deze organisatie te zetten?

Als ik daarop terugkijk, staat mijn hele professionele carrière in het teken van integratie, inburgering, gelijke kansen, en participeren aan de samenleving en vooral de rol van taal daarin.

Zo heb ik als voormalig directeur van het Huis van het Nederlands in Brussel gezien hoe taal een verbindende factor is. Als je wil meedraaien in de samenleving heb je taal nodig. In ons taalgebied is dat het Nederlands. En wanneer je voldoende taalcompetent bent in het Nederlands, kan je volwaardig deelnemen aan de samenleving. Ik heb dat beleid in de praktijk vormgegeven bij het Huis van het Nederlands en vervolgens vijf jaar op politiek beleidsniveau in Vlaanderen. De Taalunie is mij daardoor uiteraard niet vreemd.


Wanneer je voldoende taalcompetent bent in het Nederlands kan je volwaardig deelnemen aan de samenleving.


Het was voor mij dan ook vanzelfsprekend dat toen de vacature verscheen ik die job wilde doen. Waarom? Omdat ik denk dat we met de Taalunie nog véél meer het gezicht van het Nederlands kunnen worden en dat we nog veel meer stappen kunnen zetten om iedereen in onze samenleving mee te krijgen en duidelijk te maken hoe belangrijk taalcompetentie in het Nederlands is voor je eigen ontwikkeling en ontplooiing.

Is dat dan meteen de uitdaging voor de organisatie en het Nederlands?

Dat is inderdaad de uitdaging: hoe ga je in deze hedendaagse mondiale samenleving het Nederlands positioneren? Hoe duid je dat het Nederlands heel belangrijk is voor jezelf, je kinderen, je omgeving en voor de samenleving. Want hoe je het draait of keert, als je de taal niet spreekt, is samenleven een stukje moeilijker.

Dat is een uitdaging voor de Taalunie en een uitdaging voor alle talen in de wereld. Tegelijkertijd moeten we ons ook bewust zijn van de kracht van onze taal, van het Nederlands op cultureel en economisch vlak.

Hoe zie je dan de positie van het Nederlands in de wereld?

Internationaal gezien kan Nederlands een belangrijke rol spelen. In deze samenleving kan je met vertaalapps alles doen, of dat denkt men toch. Maar er is een klik als iemand je begroet in je eigen taal, wanneer iemand dankjewel zegt in je eigen taal. Dat creëert een emotionele band. En die heb je soms nodig om op intellectueel, cultureel of economisch vlak banden te leggen en te versterken.

Kijk bijvoorbeeld naar de economische sector. Als je de taal kent van de mensen met wie je wil werken, dan heb je onmiddellijk een voorsprong. In die zin denk ik dat de promotie van het Nederlands in de economische sector belangrijk is, zodat de taal geleerd wordt om goed te kunnen onderhandelen in een exportcontext met Vlaanderen, Nederland of Suriname.

Daarnaast heb je nog het culturele aspect waarbij we onze Nederlandstalige woordcultuur meer in de verf kunnen zetten.

Als afsluiter: welk woord vind je het mooist in het Nederlands en waarom?

Sowieso goesting. Omdat het alles omschrijft. Ik geloof heel erg dat als je goesting hebt in het leven, goesting hebt in… tja, dat is de drijfveer van alles. En ik vind het een mooi woord om dat te omschrijven.

Dank je Gunther. We wensen je veel succes!