In de Week van het Nederlands (28 september tot 5 oktober) vinden allerlei taalactiviteiten plaats, in het bijzonder rond het centrale thema ‘Nieuw in het Nederlands’. De Taalunie en het INT zetten in twee webinars op 2 oktober het Woordenboek van Nieuwe Woorden en de vernieuwde website Woordenlijst.org centraal.
Webinar ‘Nieuwe woorden in het Nederlands’
Het woord vliegschaamte ontstond in 2018. Daarna kwamen er ineens veel meer woorden met schaamte, zoals bezorgschaamte en vleesschaamte. Veel van deze nieuwe woorden, oftewel neologismen, zijn geen blijvertjes en verdwijnen na verloop van tijd weer. Ze komen daarom niet in een standaard woordenboek terecht en dat is jammer!
Waarom het juist heel interessant is om dit type woorden te beschrijven, te bewaren en te bestuderen, leer je in dit webinar. INT-taalkundige Vivien Waszink vertelt alles over de vorming van nieuwe woorden en het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW), een online woordenboek van neologismen dat op het Instituut voor de Nederlandse Taal wordt gemaakt. Kijk en doe mee op woensdag 2 oktober om 11.00 uur (CET), thuis vanachter je laptop, of met de klas!
Webinar ‘Sneller spellen met Woordenlijst.org!’
Als je niet precies weet hoe je een lastig woord schrijft, kun je dat intypen in je browser en vaak kom je dan wel terecht bij het goede antwoord. Maar dat werkt niet altijd. Wil je bijvoorbeeld weten of het woord appel in de betekenis ‘beroep’ met of zonder accent geschreven wordt, dan krijg je via je zoekmachine allemaal informatie over de vrucht; informatie die je niet nodig hebt.
In dit webinar leer je hoe je sneller kunt spellen met Woordenlijst.org, de gratis, online en officiële spellinggids van de Taalunie. Want als je hier op appel zoekt, krijg je razendsnel de informatie die je zocht, en nog veel meer: het woordgeslacht, de uitspraak, de woordsoort, een korte betekenisomschrijving, de meervoudsvorm, de plaatsen waar je het woord kunt afbreken en de verkleinvormen.
Daarnaast geeft Woordenlijst.org bij werkwoorden precies aan hoe ze vervoegd moeten worden. Handig als je niet meer precies weet hoe de ‘regel’ van ’T KoFSCHiP ook alweer werkte. Maar niet alleen voor de spelling van woorden kun je Woordenlijst.org gebruiken: het is ook een interessante bron voor taalkundig onderzoek.
Taalkundige Roland de Bonth werkt bij het Instituut voor de Nederlandse Taal. Hij zat jarenlang in het onderwijs en weet als geen ander hoe je Woordenlijst.org in de les kunt gebruiken. Leer van hem in een klein uurtje wat de spellingwebsite allemaal te bieden heeft. Kijk en doe mee op woensdag 2 oktober om 15.00 uur (CET)!
Week van het Nederlands
De Week van het Nederlands is een samenwerking van Vlaams-Nederlands huis deBuren en de Taalunie. Samen met verschillende partners brengen we jaarlijks de veelzijdigheid van het Nederlands onder de aandacht. Van 28 september tot 5 oktober 2024 vindt de tiende editie plaats! Kijk voor meer informatie en de complete agenda op de website van de Week van het Nederlands.
Werken met online taalbronnen
Het Nederlands beschikt over vele digitale taalbronnen. De Taalunie vindt het belangrijk dat deze ook gevonden en gebruikt worden. In 2023 startte de webinarreeks 'Werken met online taalbronnen'. Je kunt de webinars van vorig jaar terugkijken op de website.