Wat vind je op Taaladvies.net?
Op Taaladvies.net vind je de antwoorden op enkele duizenden concrete vragen over taal die vaak aan taaladviesdiensten in Nederland en België gesteld worden – bijvoorbeeld over woordgebruik, spelling, grammatica of leestekens. Behalve teksten met een vraag-antwoordstructuur bevat de site algemene teksten, bijvoorbeeld over het schrijven van brieven, over verwijswoorden, de buigings-e bij bijvoeglijke naamwoorden of genderbewust taalgebruik. Op de site staat bovendien een uitgebreide lijst van naslagwerken op het gebied van taal en spelling en er is een lijst met taalkundige termen en labels.
Taaladvies.net is een Belgisch-Nederlandse samenwerking, die de expertise in het Nederlandse taalgebied op het vlak van taaladvisering samenbrengt. Kenmerkend voor Taaladvies.net is de diepgang van de informatie, doordat achtergronden en samenhangen behandeld worden en bronvermeldingen gegeven worden. Daardoor is de site in het bijzonder een goede bron voor taalprofessionals.
Hoe kun je zoeken op Taaladvies.net?
Taaladvies.net biedt twee zoekmogelijkheden die je direct op de homepage ziet staan:
- via het zoekvenster kun je zoeken op bepaalde woorden en constructies waarover je een vraag hebt;
- via het thematisch overzicht kun je naar adviezen over een bepaald thema zoeken.
Wat kun je doen als je het antwoord op je taalvraag niet vindt?
Als je op Taaladvies.net geen antwoord op je vraag vindt, kun je die stellen aan een taaladviseur bij het taalloket voor Nederland: de Taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal, of België: Team Taaladvies van de Vlaamse overheid. Dit kun je doen via de pagina ‘Stel een vraag’. Je kunt je vraag op verschillende manieren stellen, bijvoorbeeld via een mailformulier of telefonisch. Op de websites van Onze Taal en Team Taaladvies staan bovendien ook adviesteksten met een vraag-antwoordstructuur. Deze adviezen zijn in vergelijking met die op Taaladvies.net over het algemeen iets beknopter en meer toegespitst op de taalcontext in respectievelijk Nederland of Vlaanderen.
Hoe komen de adviezen op Taaladvies.net tot stand?
Alle taaladviezen en algemene teksten zijn en worden geschreven door een team van ervaren taaladviseurs en andere deskundigen. Vóór de adviezen op de website komen, zijn ze in het Taaladviesoverleg of de Commissie Spelling van de Taalunie besproken en goedgekeurd. Van deze commissies maken deskundigen uit Nederland en Vlaanderen deel uit. Hiermee is de betrouwbaarheid van de adviezen gegarandeerd.
Het Taaladviesoverleg registreert de taalnormen zoals die door een voldoende grote meerderheid Nederlandstaligen worden aanvaard. Taaladvies.net schrijft niet voor wat correct en niet correct is, maar vertelt de taalgebruiker welke vormen als standaardtaal beschouwd kunnen worden. De adviezen over spellingkwesties zijn in overeenstemming met de officiële spelling, die wettelijk voorgeschreven is voor het onderwijs en de overheid en te vinden is op Woordenlijst.org.
Hoe blijft de site actueel?
Aan Taaladvies.net wordt voortdurend gewerkt. Er komen regelmatig nieuwe teksten bij op de website en bestaande teksten worden herzien, geactualiseerd en uitgebreid. Zo zijn onlangs de adviezen over de adressering en de aanhef van brieven en e-mails aangevuld met tips over genderbewust taalgebruik.
Een leuk weetje om mee af te sluiten: Taaladvies.net kan goed worden benut in het onderwijs, en is in Nederland dan ook genomineerd voor de verkiezing Website van het Jaar in de categorie Educatie & opleiding! Vanaf 2 september kun je je stem uitbrengen.