Alex Heuvink
03 jun 2024

Open oproep Toneelschrijfprijs 2024

Ben je theaterauteur en schrijf je toneel? Ging één van je teksten in première tussen 1 januari en 31 december 2023? Dan kun je jouw tekst insturen voor de Toneelschrijfprijs 2024. Deze prijs bekroont elk jaar de auteur van het beste oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk. De winnaar ontvangt een geldprijs van 10.000 euro. De overige genomineerden ontvangen ieder 1.000 euro. De prijs biedt de auteurs de gelegenheid om hun schrijverschap verder te ontwikkelen.


Voorwaarden inzendingen

Je tekst werd oorspronkelijk in het Nederlands geschreven;
Je tekst werd voor het eerst opgevoerd tussen 1 januari 2023 en 31 december 2023;
De voorstelling die op je toneeltekst gebaseerd is, werd minstens vijf keer in het openbaar gespeeld door een professioneel gezelschap of producent.

Lees alle voorwaarden in het reglement Toneelschrijfprijs 2024 onderaan de pagina.


Aanmelden

Stuur je tekst (in een PDF) samen met het ingevulde antwoordformulier uiterlijk 31 augustus 2024 om 16.59 uur (CEST) naar toneelschrijfprijs@fondspodiumkunsten.nl. De deadline wordt strikt gehanteerd. Als je voor de prijs wordt genomineerd, ontvang je vóór 15 december 2024 bericht. 

De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury bestaande uit drie leden en een juryvoorzitter die het beslissingsproces begeleidt. De leden van de jury werken zelf in het volwassenen- of jeugdtheater als theaterauteur, regisseur of acteur.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 4 april 2025 tijdens het Shakespeare is Dead festival in Amsterdam. Voorafgaand aan de prijsuitreiking worden de genomineerden bekendgemaakt.

Vragen?

Heb je vragen over je aanmelding voor de Toneelschrijfprijs? Neem dan contact op met Suzanne Jansen van Fonds Podiumkunsten via s.jansen@fondspodiumkunsten.nl.
 

Over de Toneelschrijfprijs

De Toneelschrijfprijs heeft als doel de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk onder de aandacht te brengen en te stimuleren. De prijs is een samenwerking tussen het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, de Taalunie en het Fonds Podiumkunsten en wordt uitgereikt aan de auteur van het beste oorspronkelijk Nederlandstalig toneelwerk dat afgelopen kalenderjaar in première ging. Kinder- en jeugdtheater zijn nadrukkelijk inbegrepen.