30 mei 2024

10de editie Week van het Nederlands komt eraan

Van 28 september tot 5 oktober organiseren deBuren en de Taalunie de 10de editie van de Week van het Nederlands met als centrale thema 'Nieuw in het Nederlands'. De Nederlandse columnist en influencer Cesar Majorana en de Vlaamse schrijver en columnist Mohamed Ouaamari zijn dit jaar de nieuwe ambassadeurs.
Cesar en Mohamed zijn zelf allesbehalve nieuw in het Nederlands. Wel zijn ze beiden gefascineerd door de nieuwigheden die opduiken in onze taal. De komende maanden verdiepen ze zich in dit thema en maken ze er samen een performance over. Tijdens de Week van het Nederlands trekken ze langs scholen en andere podia in de Lage Landen met hun heerlijk humoristische viering van de veelzijdigheid van onze taal. Verwacht geen gortdroge analyse of stand van zaken, maar een sprankelende hulde aan het Nederlands, op het kruispunt van verbijstering en verwondering.
© Simon Debbaut-L'Ecluse
Mohamed Ouaamari
Mohamed Ouaamari
© Simon Debbaut-L'Ecluse
Cesar Majorana
Cesar Majorana

Sinds 2015 zet de Week van het Nederlands de Nederlandse taal jaarlijks een week lang in het zonnetje. De organisatie van de Week is in handen van Vlaams-Nederlands huis deBuren en wordt mee gefinancierd door de Nederlandse Taalunie.

Jaarlijks selecteren wij twee ambassadeurs, één uit Nederland en één uit Vlaanderen, die het hele taalgebied dat jaar meenemen in hun enthousiasme over de Nederlandse taal. In 2024 maken Cesar Majorana en Mohamed Ouaamari een performance waarmee ze tijdens de Week van het Nederlands op tournee gaan langs scholen en andere podia. Eerdere ambassadeursduo’s waren Esohe Weyden en Pete Wu (2023), Raf Njotea en Joost Oomen (2022), Elfie Tromp en Jaouad Alloul (2021), Radna Fabias en Wannes Cappelle (2020) en Ellen Deckwitz en Ish Ait Hamou (2019).

Tijdens de Week wordt deTaalkrant uitgebracht; een krant vol leuke opdrachten voor in de klas of daarbuiten. Elke dag zijn prijzen te winnen met de beste inzendingen! Sinds 2023 voorziet de Week van het Nederlands ook in een speciaal lespakket dat tijdens de Week kan worden ingezet in de klas.

De Week wordt niet gemaakt door deBuren en de Taalunie alleen: tijdens de Week van het Nederlands organiseren talloze verenigingen en organisaties uit de Lage Landen en daarbuiten activiteiten om de Nederlandse taal in de schijnwerpers te zetten. Elk jaar groeit het bereik van de Week van het Nederlands dankzij het enthousiasme en de inzet van die partners. Dus organiseer je in de eerste week van oktober een lezing, debat, workshop of voorstelling rond taal, het Nederlands of aanverwante thema’s? Meld die dan eenvoudig aan via onze website. Deelname is gratis en iedereen mag activiteiten aanmelden – zolang ze met het Nederlands te maken hebben natuurlijk.