Erik Kottier
21 mei 2024

Nictiz en az groeninge winnen Taalunie Zorgtaalprijs 2024

Zorgorganisaties Nictiz uit Nederland en az groeninge uit Vlaanderen zijn uitgeroepen tot winnaars van de Taalunie Zorgtaalprijs 2024. Dat maakte de jury op dinsdag 21 mei bekend in Den Bosch tijdens de Heerlijk Duidelijkdag, een congres van de Taalunie over begrijpelijke taal.

Nictiz is de Nederlandse kennisorganisatie voor digitale informatievoorziening in de zorg. De organisatie won de prijs voor haar project ‘Patiëntvriendelijke Termen: een begrijpelijke uitleg van je diagnose in je patiëntendossier’. Uit het juryrapport: “Er is in de praktijk een wildgroei aan termen en omschrijvingen, en dat zorgt voor onduidelijkheid. Nictiz neemt het verdienstelijke initiatief om een standaard te zetten voor begrijpelijke communicatie in de zorgsector.”

Ziekenhuis az groeninge uit Kortrijk was genomineerd met het project ‘Heerlijk Helder Hospitaal: informatie over de opname van een kind in het ziekenhuis’. De jury beloonde het initiatief vanwege de veelzijdige communicatieaanpak die is gekozen om ouders en kinderen te informeren. De filmpjes waarin kinderen uitleg krijgen over hun ziekenhuisopname zijn duidelijk, informatief én kinderen kunnen zich erin herkennen.

De andere genomineerde organisaties voor de prijs waren docAtlas (provincie Antwerpen), OLVG (stadsziekenhuis Amsterdam), Gezondheid en Wetenschap, De Zorggroep, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, de Hartstichting, Huis voor Gezondheid, Medifoor en Wijkgezondheidscentrum Caleido. In het algemeen viel op hoe actief de sector is om aan goede informatie en communicatie te werken. Wel zou nog meer bereikt kunnen worden als organisaties meer en slimmer samenwerken en goede voorbeelden uitwisselen. De oproep voor de zorgsector is daarom: zoek verbinding, kijk breed wat er in het veld gebeurt en zet in op samenwerking!

Over de Taalunie Zorgtaalprijs

In 2020 begon de Taalunie met het project ‘Taal en Zorg’ om gericht aandacht te besteden aan begrijpelijke taal in de zorg. Er werd onder meer een onderzoek uitgevoerd én een prijs in het leven geroepen voor begrijpelijke en toegankelijke materialen in de zorgsector: de ZorgVoorZorgPrijs. In 2021 werd die prijs uitgereikt aan Indiveo uit Leeuwarden. In 2024 heeft de prijs een vervolg gekregen met de nieuwe naam Zorgtaalprijs. Met de nieuwe prijs steunt en beloont de Taalunie goede initiatieven in de zorgsector die de begrijpelijkheid, vindbaarheid en toepasbaarheid van medische informatie vergroten en daarmee de zorg voor iedereen meer toegankelijk maken.

Samenstelling jury Taalunie Zorgtaalprijs 2024: Edwin de Boer (operationeel directeur en medeoprichter Indiveo), Priscilla Heynderickx (docent en onderzoeker Nederlandse taal en communicatie aan de KU Leuven) en Marc Paredis (hoofd communicatie van de Taalunie).