18 mrt 2024

Heerlijk Duidelijkdag 21 mei: een inspiratiedag van de Taalunie over begrijpelijke taal

Op dinsdag 21 mei 2024 vindt in 's-Hertogenbosch de Heerlijk Duidelijkdag plaats: een inspiratiedag van de Taalunie voor iedereen die zich inzet voor begrijpelijke taal bij de overheid, in de zorg, in het hoger onderwijs en in het recht. Ben jij erbij?

Op deze dag komen experts en organisaties samen die werken aan begrijpelijke taal om kennis te delen, elkaar te inspireren en samen na te denken over kansen en uitdagingen in de toekomst. We brengen initiatieven bij elkaar en stimuleren samenwerking.


Wat kun je verwachten op de Heerlijk Duidelijkdag?

  • Een inhoudelijk programma met sprekers uit Nederland en Vlaanderen.
  • Sprekers en sessies over duidelijke overheidscommunicatie, heldere taal in de zorg, begrijpelijke juridische communicatie en begrijpelijke taal in het hoger onderwijs.
  • Interactieve workshops en ervaringsworkshops, paneldiscussies, tafelgesprekken, presentaties en lezingen over onderwerpen als testen bij de doelgroep, wetgeving voor begrijpelijke taal, de inzet van ervaringsdeskundigen, beeldcommunicatie, internationale voorbeelden (uit Noorwegen, Nieuw-Zeeland), de nieuwe ISO-standaard voor begrijpelijke taal en taalcompetentie in het hoger onderwijs.
  • Vakgenoten ontmoeten en netwerken.
  • Dagvoorzitters: Farida Barki en Lodewijk van Noort.

Kijk voor meer informatie over het programma, de onderwerpen en de sprekers op de website van de Heerlijk Duidelijkdag en schrijf je in!

Voor wie is de Heerlijk Duidelijkdag?

De inspiratiedag is bedoeld voor iedereen uit Nederland en Vlaanderen die zich inzet voor begrijpelijke taal bij de overheid, in de zorg, in het hoger onderwijs en het recht. Denk aan communicatiemedewerkers en -adviseurs, taalcoaches en -trainers, beleidsmedewerkers en -adviseurs, juristen en docenten in het hoger onderwijs.

Uitreiking Taalunie Zorgtaalprijs

Tijdens de Heerlijk Duidelijkdag reikt de Taalunie de Zorgtaalprijs uit aan een Nederlandse en een Vlaamse organisatie in de zorgsector die terecht trots mogen zijn op hun inzet voor begrijpelijke taal in de zorg. De Zorgtaalprijs is de opvolger van de ZorgVoorZorgPrijs, die de Taalunie in 2021 in het leven riep en uitreikte. Bij de ZorgVoorZorgPrijs lag de focus op materialen. Met de nieuwe Zorgtaalprijs steunen we goede initiatieven in brede zin.