Bart Grietens
05 mrt 2024

Studiedag Taalcompetent in het hoger onderwijs

Werk je in het hoger onderwijs en ben je bezig met taalbeleid? Dan is de studiedag 'Taalcompetent in het hoger onderwijs' misschien iets voor jou!

De werkgroep Taalcompetentie in het Hoger Onderwijs en het Algemeen Secretariaat van de Taalunie nodigen u graag uit voor de studiedag ‘Taalcompetent in het hoger onderwijs’. Die vindt plaats op vrijdag 26 april 2024 in De Haagse Hogeschool (Johanna Westerdijkplein 75, 2521 EN Den Haag).    
 
Tijdens deze studiedag staat centraal hoe het kader ‘Taalcompetent in het hoger onderwijs’ richtinggevend kan zijn voor hogescholen en universiteiten bij het opzetten van een taalbeleid en hoe ze het kader kunnen vertalen naar hun curriculum. Daarnaast wordt ook via praktijkvoorbeelden geïllustreerd hoe bepaalde elementen uit het kader kunnen worden geïmplementeerd.  


 Het programma ziet er als volgt uit: 

  • 10.00 - 10.30 uur: aankomst en onthaal 
  • 10.30 - 11.40 uur:
    • Opening – Steven Vanhooren (Taalunie)
    • Toelichting bij het kader – Leonie Wulftange (Taalunie) 
    • Toelichting bij het wetsvoorstel Internationalisering in balans en de gevolgen voor de opleidingen in Nederland – prof. dr. Carel Jansen (RU Groningen)
    • Mogelijke implicaties van het kader voor opleidingen in Vlaanderen – prof. dr. Lieve De Wachter (KU Leuven) en prof. dr. Frank van Splunder (Universiteit Antwerpen) 
  • 11.40 - 12.00 uur: Koffiepauze
  • 12.00 - 13.00 uur: keynote over taalcompetentie, taalbeleid en taalverwachtingen bij de doorstroom van secundair/voortgezet naar hoger onderwijs – prof. dr. Kris Van den Branden (KU Leuven) 
  • 13.00 uur - 14.00 uur: lunch
  • 14.00 uur - 15.30 uur: inspirerende voorbeelden over de implementatie van elementen uit het kader
    • Hogeschool Rotterdam
    • AP Hogeschool/HoGent
    • Universiteit Twente
  • 15.30 - 16.15 uur: panelgesprek met prof. dr. Lieven Buysse (Vlaams Talenplatform), Julie Lippens (VLIR), An De Moor (Departement Onderwijs en Vorming), Babs van de Berg (UNL), Jet Vlaanderen-Groenendijk (ministerie OCW), Evelyne van der Neut (NL/VL Platform Taalbeleid Hoger Onderwijs) - moderator: Steven Vanhooren
  • 16.15 - 16.45 uur: slotreflectie – Janneke Kelter (Haagse Hogeschool)
  • 16.45 - 18.00 uur: netwerkborrel

Meld je voor 5 april 2024 aan via het aanmeldformulier om deel te nemen aan deze dag.  

Deelname aan de dag is volledig gratis. Bij aanmelding rekenen we op je komst.   

We hopen je te mogen ontmoeten op de studiedag!

Aanmelden is niet meer mogelijk. 

Tijdens de studiedag zullen drie goede praktijvoorbeelden van implementatie van het kader gepresenteerd worden. Van 14.00 - 15.00 uur vinden er twee parallele sessies plaats: 

 

Hogeschool Rotterdam: Taaluniekader verTAALd naar de onderwijspraktijk
Creative Media & Game Technologies i.s.m. Taal en Toelating - Hogeschool Rotterdam

Taalvaardigheid raakt aan zoveel belangrijke -vakoverstijgende- vaardigheden. Zo is taal een uiting van denkkracht en heb je het nodig om te analyseren. Maar taal gaat ook over empathie, sociaal-culturele vaardigheden, creativiteit en zelfs over motivatie. Hoe verweef je al die talige componenten nu effectief in je curriculum? En hoe toets je talige competenties en/of ontwikkeling op een zinvolle manier? 

In deze sessie laten we je zien hoe het kader ‘Taalcompetent in het hoger onderwijs’ de opleiding Creative Media & Game Technologies (CMGT) van Hogeschool Rotterdam heeft geïnspireerd bij het ontwikkelen van een raamwerk voor taalvaardigheid in hun curriculum.

Door: Jacqueline van Kruiningen (lector Taalbewust hoger onderwijs), Noa van der Horst (kerndocent CMGT), Marina Admiraal (Taalonderwijsadviseur), Hogeschool Rotterdam

 

AP Hogeschool: Het kader Taalcompetent in het hoger onderwijs als basis van doorlopende taalleerlijnen 

Tijdens deze inspiratiesessie verkennen we hoe het kader ‘Taalcompetent in het hoger onderwijs’ kan ingezet worden voor het ontwikkelen van doorlopende taalleerlijnen over verschillende onderwijsgraden heen, van graduaat tot master. We gebruiken een praktijkvoorbeeld om te laten zien hoe taalverwachtingen geformuleerd kunnen worden binnen bijvoorbeeld nieuwe technologische domeinen, zoals de inzet van generatieve AI. Dit toont hoe het kader kan bijdragen aan taalgericht onderwijs voor alle opleidingen, zeker die met een doorstroomrichting.

Door: Öznur Karaca

 

Vervolgens horen we plenair over de aanpak op de Universiteit Twente:

Universiteit Twente: Taalcompetenties in eindtermen: verkenningen met het referentiekader

Volgens het taalbeleid van de Universiteit Twente (UT) moeten opleidingen een visie op taalvaardigheid van studenten formuleren. Als dossierhouder taalbeleid heeft het talencentrumvan de UT de taak hierbij te ondersteunen. Om opleidingen een concrete handreiking te bieden is in 2022 verkennend onderzoek uitgevoerd over hoe de eindtermen van de opleidingen zich verhouden tot het op dat moment net verschenen referentiekader Taalcompetent in het Hoger Onderwijs. In deze sessie willen we u meenemen in deze verkenning en de daaruit voortvloeiende aanbevelingen, met als doel inspiratie te creëren om zelf met het referentiekader aan de slag te gaan.

Door: Katja Hunfeld