14 feb 2024

Gespreksavond over gedekoloniseerde taal op 6 maart in Brussel

Na een eerste editie van de gespreksavond Rake Taal over genderbewust taalgebruik vorig jaar, organiseren deBuren en de Taalunie op 6 maart 2024 opnieuw een avond over inclusieve taal in Brussel. Voor deze tweede editie gaan we samen met vier sprekers op zoek naar manieren om onze taal te dekoloniseren. Ben je erbij?

Discussies over inclusieve taal blijven vaak hangen in een woordenstrijd: ‘wit’ of ‘blank’, ‘slaaf’ of ‘tot slaaf gemaakte’, het n-woord. Hoe zetten we een stap verder, voorbij de stereotypen?

Taal wordt gevormd door ons wereldbeeld. Maar taal kan ook ons wereldbeeld vormen. De wereld veranderen – al is het maar een beetje – door onze taal aan te passen, zou dat kunnen?  

Na een eerste editie van Rake Taal over genderbewust taalgebruik vorig jaar, organiseren deBuren en de Taalunie op 6 maart 2024 opnieuw een avond over inclusieve taal. Voor deze tweede editie gaan we samen met vier sprekers op zoek naar manieren om onze taal te dekoloniseren.

Wat verstaan we onder het dekoloniseren van onze taal? Hoe gebruiken we de taal zo dat we geen structuren in stand houden die nadelig zijn voor andere mensen? Hoe schrijven en praten we zo inclusief mogelijk? En hoe worden we ons bewust van de vooroordelen in ons taalgebruik?

Onder anderen sociolinguïst Sibo Rugwiza Kanobana, filosoof en vertaler Grâce Ndjako en Nadia Hanssens, adviseur Diversiteit & Inclusie bij de VRT, zullen op deze avond spreken. Fiep van Bodegom is de moderator van de avond. De overige sprekers maken we binnenkort bekend. 

De gespreksavond vindt plaats bij de deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel en begint om 19.30 uur.

Dialoog

Juist omdat de oproep tot inclusief taalgebruik soms weerstand oproept, is het belangrijk om de dialoog tussen taalgebruikers en organisaties die met dit thema bezig zijn aan te gaan. In samenwerking met het Vlaams-Nederlands Huis de Buren organiseert de Taalunie de gespreksavonden Rake Taal. 

Lees het gespreksverslag van de eerste gespreksavond over genderbewuste taal.