25 jan 2024

Woordenlijst.org in nieuw jasje met verbeterde zoekopties

Onze website Woordenlijst.org, waar je de officiële spelling van het Nederlands vindt, heeft sinds vandaag een nieuw jasje en verbeterde en nieuwe zoekmogelijkheden. Zo krijg je relevantere suggesties als je een woord zoekt via het zoekvenster en een betere weergave van de zoekresultaten. Bovendien kun je nu ook zoeken op woordsoort en is bij veel woorden aanvullende woordinformatie toegevoegd, zoals de uitspraak en bij werkwoorden bijvoorbeeld het bijbehorende hulpwerkwoord (‘hebben’ of ‘zijn’).

“De officiële spelling is nu nog toegankelijker voor iedereen die het Nederlands gebruikt”, aldus beleidsadviseur Annemieke Hoorntje.

Zoekvoorbeelden

Als je nu zoekt op ‘gekogt’ of ‘gekoopt’, kom je snel uit bij het juiste gekocht. En als je ‘jogurt’ met j en zonder h intikt, vind je de juiste spelling yoghurt. ‘Piejama’ leidt je naar pyjama.

Op welke manieren kun je de woorden dossier, magazine en file uitspreken? Die informatie is nu bij de woorden te vinden – bij file uiteraard gekoppeld aan de juiste betekenissen (‘opstopping’ en ‘bestand’).

Op Woordenlijst.org staat de Woordenlijst Nederlandse Taal: de lijst met de officiële spelling van het Nederlands. Het woordenbestand en de applicatie worden ontwikkeld en beheerd door het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) in opdracht van de Taalunie. In Nederland en Vlaanderen is de officiële spelling verplicht voor het onderwijs en de overheid. Het Comité van Ministers van de Taalunie stelt de spelling vast. De Commissie Spelling ondersteunt de Taalunie bij het uitvoeren van deze taak en begeleidt de actualisering van Woordenlijst.org. Op de website vind je ook een overzicht van de regels voor de officiële spelling.