24 jan 2024

Toekomstverkenning Literatuurgeschiedenis.org onder DBNL

De Taalunie en de KB, de nationale bibliotheek te Den Haag gaan met instemming van het Nederlands Letterenfonds de mogelijkheden verkennen om de website Literatuurgeschiedenis.org in de toekomst onder coördinatie van DBNL te brengen.

DBNL, de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, is een dienst waarin de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en de KB samenwerken, gericht op het brede Nederlandse taalgebied. Literatuurgeschiedenis.org voegt kwalitatieve en toegankelijke contextinformatie toe aan de primaire teksten waar DBNL rijk aan is en fungeert voor leerlingen en geïnteresseerden als ‘opstapje’ naar DBNL.

Literatuurgeschiedenis.org werd oorspronkelijk opgezet als Literatuurgeschiedenis.nl, op initiatief van Frits van Oostrom en Hubert Slings. Tussen 2002 en 2009 werd de website verder uitgebouwd door DBNL. Daarna werd de site niet meer actief beheerd. Omdat de gebruikscijfers toch vrij hoog bleven, is de site in 2020 door de KB in beheer genomen en volledig vernieuwd.

Literatuurgeschiedenis.org is een hooggewaardeerde en veelgebruikte website in het onderwijs. Het is de bedoeling dat het een zelfstandige website blijft. Wel wordt onderzocht of op termijn een deel van de redactionele en coördinerende taken bij DBNL belegd kan worden. Naar verwachting beginnen de voorbereidingen hiervoor in de loop van 2024.

 

Ontdek de geschiedenis van de Nederlandstalige literatuur

Of het nou voor een werkstuk voor school is, een verslag voor je studie of gewoon uit eigen interesse: lees over literaire teksten van de middeleeuwen tot nu en leer meer over de schrijvers, thema's en stromingen.

Je kunt de website op verschillende manieren ontdekken, bijvoorbeeld via de tijdvakken, via thema’s of literaire stromingen.  Voor een korte kennismaking en uitleg van de website, bekijk deze video