15 jan 2024

In Memoriam Jos Wilmots (15 april 1933 – 7 januari 2024)

Het bericht dat Jos Wilmots is overleden op 7 januari 2024 laat ons stilstaan bij wat hij voor velen heeft betekend als mens en in het bijzonder als neerlandicus.

Iedereen bij de Taalunie wenst zijn familie en vrienden veel warmte toe bij het afscheid nemen. We zijn dankbaar voor zijn grote betrokkenheid bij de missie van de Taalunie en voor zijn grenzeloze bijdrage aan de neerlandistiek wereldwijd.
 
Hij leeft voort in de herinneringen van vele collega’s en studenten neerlandistiek overal ter wereld. Zo leidde hij jarenlang de Zomercursus Nederlandse Taal en Cultuur van de Taalunie aan de Universiteit van Hasselt. Zijn gastdocentschappen aan talrijke afdelingen in Centraal- en Oost-Europa zijn onvergetelijk gebleken. Jos Wilmots verstond ook de kunst om studenten en docenten Nederlands die op onmogelijke tijdstippen vanuit Tbilisi, Olomouc of een andere plek op een station of luchthaven strandden, op te pikken en gezellig nieuwsjes uitwisselend naar hun bestemming in de Lage Landen te brengen. Hij is een ware bruggenbouwer geweest tussen verenigingen als de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek, Comenius - Vereniging voor Neerlandistiek in Centraal-Europa en de Orde van den Prince enerzijds en neerlandici overal ter wereld anderzijds.