Diplomatieke vertegenwoordigers van Nederland en Vlaanderen, vertegenwoordigers van de Taalunie en de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN), het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT), vakgenoten, collega-neerlandici uit de mediterrane regio, collega’s van vertaalopleidingen, Nederlanden-studies en de studie Italiaans uit Vlaanderen en Nederland, studenten en alumni woonden de bijeenkomst bij en wisselden van gedachten over ondersteunings- en samenwerkingsmogelijkheden voor de afdeling.
Voortrekkersrol in de mediterrane regio
De afdeling in Triëst speelt een voortrekkersrol in de regio. Ze werkt al ruim 10 jaar samen in een bijzonder samenwerkingsverband met KU Leuven, waardoor studenten Nederlands in Triëst en studenten Italiaans in Leuven een dubbel diploma kunnen behalen. Ze heeft vele projecten geïnitieerd en geleid, waaronder lesboeken Nederlands voor Italianen, projecten over vertalen en internationale receptie van Nederlandstalige literatuur, een alumniproject en een online collegereeks.
De afdeling benut alle mogelijkheden voor ondersteuning die de Taalunie biedt, zoals financiering voor gastdocenten en gastschrijvers, activiteiten en netwerken van de Taalunie en ook die van Erasmus+. Verschillende collega’s van universiteiten uit onder andere Nederland en Vlaanderen gaven inspirerende presentaties met nog veel meer samenwerkingsmogelijkheden. De Taalunie en IVN gaven ook acte de préséance en vertelden over de ondersteuningsmogelijkheden. Anne Sluijs, directeur van de IVN, presenteerde de nieuwe subsidiemogelijkheden bij de IVN die kunnen bijdragen aan verlichting van de grote werkdruk in de internationale neerlandistiek.
Alumniproject
De middag voorafgaand aan de bijeenkomst werden ook de eerste resultaten van een alumniproject gepresenteerd. Die zijn spectaculair. Van de ondervraagde alumni is de overgrote meerderheid heel tevreden over de studie en over de keuze voor het Nederlands. De studie heeft hen geholpen om werk te vinden, en grote percentages van de ondervraagden gebruiken de kennis van de Nederlandse taal en cultuur in hun dagelijks werk. De resultaten zullen de afdelingen in de regio ook input geven voor de verdere ontwikkeling van het curriculum. Voor de Taalunie levert het belangrijke beleidsinformatie op. Als het project is afgerond, zullen de resultaten worden gedeeld. De Taalunie wil het initiatief graag delen als goed voorbeeld voor de neerlandistiek in andere regio’s.
Anne Frankproject
Ook werd het startschot gegeven voor een nieuw internationaal project van de Italiaanse neerlandistiek, het Anne Frankproject. In het projecten wordt onder meer de Italiaanse receptie van de verschillende vertalingen van het dagboek en de verhalen van Anne Frank bestudeerd. Bij dit onderzoek betrekken de neerlandici ook middelbare scholen in Italië. In het project wordt samengewerkt met Memory Studies centra, het Zoryan Institute in Toronto en het Holocaust Education Centre in Fukuyama.
Koninklijke onderscheiding voor Dolores Ross
Er waren ook verrassingen tijdens de viering. Er kwam een videoboodschap met felicitaties van de Vlaamse Taalunie-minister Ben Weyts aan de jarige vakgroep. De middag eindigde met een grote verrassing voor Dolores Ross, die meer dan 40 jaar aan de afdeling in Triëst verbonden is geweest en sinds eind vorig jaar met pensioen is. Ambassadeur Willem van Ee benoemde haar namens Koning Willem-Alexander tot Ridder in de Orde van Oranje-Nasssau. Ze kreeg de onderscheiding voor haar grote verdienste voor de neerlandistiek in Triëst, Italië en de hele mediterrane regio.
Podcast: 60 jaar Nederlands in Triëst
Ter ere van het jubilieum maakten het Instituut voor de Nederlandse Taal en Onze Taal een speciale aflevering van hun podcast ‘Over taal gesproken’. Aan het woord komen Paola Gentile, hoofd van de opleiding, Frieda Steurs, die nauw betrokken was bij een uitwisselingsproject tussen de universiteiten van Triëst en Leuven, en Alessandro Colagiovanni, een veelgevraagde tolk-vertaler, die in Triëst afstudeerde.