19 dec 2023

Tips voor het werken met online taalbronnen

Het Nederlands beschikt over vele digitale taalbronnen. De Taalunie vindt het belangrijk dat deze ook gevonden en gebruikt worden. Waar en hoe kun je bijvoorbeeld effectief werken met de Historische Woordenboeken online, de Algemene Nederlandse Spraakkunst, Woordcombinaties en het Corpus Hedendaags Nederlands? In dit artikel geven we tips om aan de slag te gaan met deze vier taalbronnen van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT).

Historische Woordenboeken online

Wat kun je allemaal vinden in de Historische Woordenboeken online en hoe kun je erin zoeken? Bekijk de kennisclip van 2 minuten of lees dit artikel uit onze rubriek Taalmateriaal van de maand.

Kennisclip - Historische Woordenboeken online (2023)

Meer zoekhulp en tips voor lesmateriaal

In november 2023 gaf INT-taalkundige Roland de Bonth in een webinar meer uitleg en tips. En in het tijdschrift Fons verscheen het artikel 'Een historisch woordenboek voor een actuele les Nederlands' van Lisa Hilte, met ideeën en concrete tips voor docenten om het Woordenboek der Nederlandsche Taal in de les te gebruiken.

Algemene Nederlandse Spraakkunst: e-ANS

De Algemene Nederlandse Spraakkunst, kortweg e-ANS, is de grootste grammaticabeschrijving van de Nederlandse taal. Wat vind je er precies? Bekijk de kennisclip van 2,5 minuut of lees dit artikel uit onze rubriek Taalmateriaal van de maand.

Kennisclip - Algemene Nederlandse Spraakkunst (2023)

Meer zoekhulp

In november 2023 ging INT-taalkundige Frank Landsbergen in een webinar dieper in op wat er te vinden is in de e-ANS, en liet hij zien hoe je er handig in kunt zoeken.

Corpus Hedendaags Nederlands

Een corpus is een verzameling digitaal doorzoekbare teksten, en het Corpus Hedendaags Nederlands (CHN) is een van de grootste Nederlandstalige corpora. Welke teksten zitten in dit corpus en wat en hoe zoek je erin? Bekijk de kennisclip van 3 minuten of lees dit artikel uit onze rubriek Taalmateriaal van de maand.

Kennisclip - Corpus Hedendaags Nederlands (2023)

Meer zoekhulp

Tijdens een webinar in oktober 2023 ging INT-taalkundige Katrien Depuydt dieper in op hoe je kunt zoeken in het CHN.

Woordcombinaties

Soms komen woorden opvallend vaak in combinatie met elkaar voor en dat is, bijvoorbeeld voor tweedetaalleerders, handig om te weten. De website Woordcombinaties is dan een handige bron. Wat biedt die website precies en hoe kun je er zoeken? Bekijk de kennisclip van 3 minuten of lees dit artikel uit onze rubriek Taalmateriaal van de maand.

Kennisclip - Woordcombinaties (2023)

Meer zoekhulp

Tijdens een webinar in oktober 2023 liet INT-taalkundige Lut Colman zien wat de talloze mogelijkheden zijn van Woordcombinaties.

Uit de praktijk: werken met online taalbronnen in Boedapest en Brno

In oktober en november organiseerde de Taalunie twee workshops over werken met online taalbronnen: bij de afdeling Neerlandistiek van de Loránd Eötvös-universiteit in Boedapest en in Brno voor studenten en docenten uit Brno, Praag, Olomouc en Bratislava. De deelnemers kregen informatie over de vier bronnen en konden direct oefenen met zoeken.

Workshop in Brno
Workshop in Brno
Workshop in Boedapest
Workshop in Boedapest