presentatie documentaire 'Vergeet me lied' in Amsterdam
14 dec 2023

Documentaire 'Vergeet me lied' gepresenteerd

Op 30 november werd tijdens het symposium 'Vergeet me lied' in het Universiteitstheater van Amsterdam de gelijknamige documentaire gepresenteerd. De documentaire is nu ook online te bekijken.

De documentaire biedt een kijkje in de wereld van verzamelaars en het belang van het bewaren van uniek Nederlandstalig muzikaal erfgoed. Naast particuliere verzamelaars komen in de documentaire ook bekende hedendaagse vertolkers van het Nederlandstalige lied aan het woord, zoals Claudia de Breij en Youp van 't Hek.

 

Documentaire 'Vergeet me lied'

Achtergrond

Het Allard PiersonPodiumkunst.net en de Taalunie werken aan een project dat zich richt op de zichtbaarheid van het Nederlandstalige lied uit de periode 1900-1983. Er zijn musea en archiefinstellingen die (deel)collecties van het Nederlandstalige lied bezitten, maar nergens is er één centrale plek voor dit muzikale erfgoed. Wel zijn er in Nederland en België particuliere verzamelaars actief die zich toeleggen op een complete (deel)verzameling van Nederlandstalige muziek. Deze particulieren zijn daarentegen slecht vindbaar en hun collecties zijn onzichtbaar voor onderzoekers en geïnteresseerden. Ook zijn deze collecties voor de toekomst kwetsbaar omdat ze uiteen dreigen te vallen.

Inventarisatie

Het afgelopen half jaar heeft er een inventarisatie plaatsgevonden bij een deel van deze particuliere verzamelaars om hun collecties en de staat daarvan in kaart te brengen. Op 30 november vond het symposium Vergeet me lied. Uitdagingen van het verzamelen van het Nederlandstalige lied plaats in het Universiteitstheater van Amsterdam. Daar werden de resultaten van deze inventarisatie gepresenteerd. Ook was voor het eerst de documentaire Vergeet met lied te zien, die tijdens de inventarisatie is gemaakt. 

Presentatie documentaire tijdens symposium 'Vergeet me lied' 30 november 2023 in Amsterdam
Presentatie documentaire tijdens symposium 'Vergeet me lied' 30 november 2023 in Amsterdam

Rapport

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in een rapport dat eind november 2023 is verschenen.