Groepsfoto van het Europese SignON-team
27 nov 2023

SignON-project wint onderzoeksprijs in Ierland

Science Foundation Ireland heeft hun 'Engaged Research of the Year 2023 Award' toegekend aan het Europese samenwerkingsproject SignON: een drie jaar durend project om de communicatie tussen horenden, doven en slechthorenden te ondersteunen.

Het SignON-project wordt gecoördineerd door de Ierse professor Andy Way van de DCU School of Computing en bestaat in totaal uit 17 Europese partners, waaronder de Taalunie, het Instituut voor de Nederlandse Taal, de universiteiten van Tilburg, Nijmegen, Leuven en Gent, de VRT en het Vlaamse Gebarentaalcentrum (VGTC). Er wordt ook samengewerkt met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het project wordt ondersteund en gefinancierd door de Europese Unie.

SignON heeft als doel de communicatiekloof tussen dove, slechthorende en horende mensen te overbruggen door het creëren van toegankelijke vertaaldiensten, mogelijk gemaakt door de modernste kunstmatige intelligentie.

SignON gebruikt een co-creatiebenadering van onderzoek, waarbij voortdurend wordt samengewerkt met gemeenschappen van dove en slechthorende mensen door middel van enquêtes, focusgroepen, rondetafelgesprekken, workshops en creatieve evenementen. Deze aanpak zorgt ervoor dat deze gemeenschappen niet alleen onderwerp zijn van, maar eerder actieve deelnemers zijn aan het onderzoeks- en ontwikkelingsproces.

 

Kijk voor meer informatie over het project, de samenwerkingspartners en de activiteiten op de website van SignON.